Campanië

De kust van Amalfi

 

Mijn allereerste kennismaking met Zuid-Italië, zo’n 20 jaar geleden, was met de kust van Amalfi! Ik was gewoonweg overrompeld door zoveel moois bij elkaar te zien. Onbegrijpelijk dat ik hier nog nooit eerder van had gehoord! De kust van Amalfi behoort tot de mooiste kusten ter wereld.

Kenmerkend zijn de smalle, steile bergwegen met af en toe een verkeersfile op bepaalde plekken waar het zo smal is dat je elkaar niet kunt passeren. Van Positano naar Vietri een paradijs van 36 kilometer lang! Ondergedompeld in een betoverend decor, een kristalheldere zee, ruige natuur en imponerende kerken.

De kust is vernoemd naar Amalfi wegens de centrale ligging en zijn historische rol die hij gespeeld heeft. Ooit een maritieme supermacht te vergelijken met Genua of Venetië. Het wapen van de stad prijkt nog steeds op de maritieme vlag van Italië.

kathedraal van Amalfi
kathedraal van Amalfi

De mooie kathedraal, een papierfabriek uit de 14e eeuw en gezellige winkelstraatjes maken een bezoek meer dan de moeite waard. Amalfi was reeds een trekpleister voor de Italiaanse elite toen de Romeinse keizer Tiberius bij het begin van onze jaartelling zijn villa bouwde op Capri. Eind oktober zijn deze foto’s gemaakt en het was nog zo’n 22 graden.

De provincie waarin het dorp ligt is vruchtbaar en staat bekend om de productie van citroenen en de daarvan gemaakte drank Limoncello. Dit gebied wordt beschouwd als een van de beste gebieden van Italië voor het kweken van citroenen. Hiervan wordt, in combinatie met water, suiker en alcohol een likeur gemaakt, meestal met een alcoholpercentage van rond 30% die limoncello heet. De Italianen drinken dit bij voorkeur na het diner en dan ijskoud, rechtstreeks uit het vriesvak. Hoewel limoncello gemakkelijk te maken lijkt, schuilt het geheim in de kwaliteit van de citroenen en in het vakmanschap van de maker.

De limoncello van Il Gusto della Costa is gemaakt door Mario Anastasio en speciaal geselecteerd door de Nina Foundation op grond van de superieure smaak. Deze limoncello is verkrijgbaar in flessen van een halve liter, waarbij er keuze is uit een smalle, lange slanke fles met etiket, een platte halfronde fles zonder etiket, maar met halslabel, en een exclusieve handbeschilderde fles met vissenmotief. Daarnaast zijn er ook flessen van 1 en 2 liter, beiden met etiket. Deze limoncello is wat duurder dan u mogelijk gewend bent, maar dat komt omdat de opbrengst van deze limoncello in zijn geheel naar de Nina Foundation gaat. Deze stichting zet zich in voor het onderzoek naar het Angelman syndroom, een zeldzame erfelijke afwijking waarbij kinderen lichamelijk en geestelijk gehandicapt zijn.

Vanuit Amalfi kan je de Ferry naar Capri nemen, dat op een rots uit de zee tevoorschijn lijkt te komen. Hier bevindt zich de bekende grot ‘La grotta azzurra’. Bekend om de intens blauwe kleur te wijten aan het feit dat het daglicht binnenkomt via een opening onderwater direct onder de ingang van de grot. Het licht wordt gefiltreerd door het water die de rode tinten absorbeert zodat alleen het blauwe overgaat in de grot.

La grotta azzurra
la grotta azzurra

Positano is een van de chicste badplaatsen in Zuid-Italië met zijn smalle straatjes, dure kledingzaken en zijn prachtige stranden. Hier vind je kubusvormige huizen tegen een steile helling aangebouwd tot aan zee.

Vietri sul mare staat bekend om zijn mooie keramiek.

Eén reactie

  • Kristian

    Dit vond ik een heel mooi stukje! Ik ben er ook een keer in oktober geweest, toen was het nog 30 graden, ongelooflijk. Het is een prachtig gebied, en tekst en foto’s geven dit goed weer. Mooie herinnering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *