Apulië

I Trulli van Alberobello

 

Alberobello, provincie Bari bevindt zich 45 kilometer van Taranto, wordt wel de hoofdstad van de trulli genoemd. De trulli komen voor in Valle d’Itria, de kern van het landschap Le Murge. Er bevinden zich hier meer dan 1000 trulli (un trullo is enkelvoud, trulli meervoud). De trullo is rond het jaar 1500 ontstaan.

Een trullo is een bouwwerk dat typisch is voor de regio Apulië. Het betekent koepel, ze zijn geheel van steen gebouwd, uiterlijke vorm een cilinder bekroond met een kegel. Op de top van de kegel is een sluitsteen. Vaak versierd met primitieve, christelijke of magische symbolen.

     

Geen van de trulli zijn gelijk aan elkaar, ze bestaan dan ook in vele verschillende soorten en maten. Het zijn kalkstenen huizen opgetrokken uit droge steen zonder gebruik te hebben gemaakt van cement, wit gekalkt. Het dak is met platte stenen gebouwd, deze liggen los erop. Het idee hierachter was dat ze weer gemakkelijk af te breken moesten zijn. Dat was handig omdat er dan minder belasting betaald hoefden te worden. Een trullo werd vaak gebruikt door boeren en herders, om hun landbouwwerktuigen in op te slaan of om de nacht door te brengen tijdens het werk op het land. Tegenwoordig zijn de vele trulli omgebouwd tot vakantiewoningen.

Een trullo kan als kamer beginnen, wordt het gezin groter dan kan er een tweede aan toegevoegd worden. Zo kunnen er wel 5 tot 6 aaneengeschakeld zijn. Er valt weinig licht door. Binnen is er het ronde hoofdvertrek en in de wanden zijn 4 bogen uitgespaard die toegang geven tot de overige vertrekken en de uitgang naar buiten. Alleen de grote trulli hebben aparte slaapkamers, andere hebben alkoofbedden. Het puntdak heeft als functie dat het zomers koel is en het ’s winters de warmte vasthoudt.

De trulli staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Als je hier rondwandelt over de mooie kleine slingerende weggetjes lijk je in het decor van een sprookje te zijn belandt.

Het zuiden van Italië roept nog altijd de associatie op met maffia en armoede. Dit beeld wil ik graag genuanceerder zien. Zuid-Italië is een schitterend gebied met prachtige natuur, kunst en cultuur. Ik houd me bezig met de 5 meest zuidelijke provincies, Campanië, Molise, Apulië, Basilicata en Calabrië en de eilanden. Op mijn 17e ging ik voor het eerst naar Zuid-Italië. Het was liefde op het eerste gezicht net zoals dit een jaar later gebeurde toen ik mijn echtgenoot leerde kennen in Calabrië. Ontelbare keren ben ik in het Zuiden geweest en ik heb een tijd bij mijn schoonouders ingewoond. De artikelen die ik schrijf gaan over de cultuurverschillen die mij zijn opgevallen, op een ietwat ironische wijze beschreven.

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *