Calabrië

La Sila

La Sila bergbeek
La Sila bergbeek

Dit blog start ik met een artikel over een prachtig gebied dat zich in mijn geliefde Calabrië bevindt, de regio waar ik al meer dan 20 jaar kom, de regio waar mijn schoonfamilie woont.

Een goede reden om eens door te rijden naar de punt van Italië, is La Sila. Het klein Zwitserland in het hart van Calabrië. Aan weerskanten omringd door de provincies Cosenza, Catanzaro en Crotone. Het wordt ingedeeld van noord naar zuid in Sila Greca, Sila Grande en Sila Piccola. De hoogste berg is Botte Donato 1928 m. in Sila Grande en Monte Gariglione van 1765 m. in Sila Piccola. In La Sila bevindt zich tevens het Oudste nationale park van Calabrië. Dit is de thuisbasis van vele roofdieren, dassen, marters maar ook vossen en wolven hoewel die overdag moeilijk te waarnemen zijn. Eekhoorns, reeën en herten kun je daarentegen wel gemakkelijk waarnemen.

Vele malen ben ik er geweest en het is een schitterend gebied. Camigliatello ligt in het hart van La Sila, een toeristische plaats met vele houten gebouwen midden in een bos gebied met diverse beuken- en naaldbomen. Er zijn hier genoeg hotels en je vindt er nog veel over oude gewoontes en gebruiken en vele (toeristische) winkeltjes. Het hele jaar is het hier goed vertoeven, in de winter kan je hier prima skiën en zomers wordt La Sila vaak bezocht om wat koelte te vinden in de hoge bergen. Ik heb hier vaak gepicknickt met mijn Italiaanse schoonfamilie. ’s Ochtends vroeg was het een drukte in de keuken want dan werd de lasagne en cannelloni bereid om vervolgens bepakt met al dat eten de koelte van La Sila op te zoeken. Het gebied is hier goed op ingesteld en je vindt dan ook overal picknicktafels en plekken waar je bergwater kunt drinken. Ik herinner me dat we daar rond 11 uur aankwamen om tegen vijven of zessen pas terug te keren. Er werd veel gegeten en wijn gedronken om vervolgens lekker languit te gaan luieren. Je genoot met volle teugen van de mooie natuur. In de herfst kan je er ook paddenstoelen gaan zoeken overigens voor de Italianen een geliefde bezigheid maar je moet er wel verstand van hebben, ik neem mijn schoonmoeder mee, geboren en getogen in La Sila en die kan me precies vertellen welke goed zijn. Er wordt ook een jaarlijks paddenstoelen festival gehouden in oktober. Dit evenement duurt 3 dagen waar u typische gerechten van Calabrië kunt proeven begeleid door volksmuziek. In deze periode van het jaar is het vaak nog een heerlijk klimaat in Zuid-Italië dus een echte aanrader! Er liggen hier ook een paar prachtige meren waaronder ‘lago Arvo’ en ‘lago Cecita’.

Het heeft een traditionele keuken met extreme aandacht voor detail, de keuze van gezonde en natuurlijke voeding zoals diverse soorten salami en locale kazen. Je vindt er verse pastagerechten of een bonensoep verrijkt met wilde paddenstoelen (i porcini). Er wordt zowel vlees als vis gegeten zoals gerookte zalmforel. Onmisbaar zijn de hete pepers die veel worden gebruikt in de Silaanse keuken.

10 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *