Pompeii

Het was eind oktober en prachtig weer. We gingen naar Pompeii. Het bevond zich op korte afstand van de stad Salerno waar wij verbleven en de auto konden we makkelijk kwijt. Een klein stukje lopen langs wat toeristische kraampjes en we waren bij de ingang. Er zijn meerdere ingangen maar daar kwamen we later pas achter, wij kwamen in ieder geval niet bij de hoofdingang naar binnen.

Vele groepen toeristen liepen rond met een gids of waren op z’n minst in het bezit van een goede beschrijving, wij dus niet. Hoewel we hierdoor soms een eigen grappige interpretatie aan de opgravingen konden geven. Alle nationaliteiten leken aanwezig en we verbaasden ons over de hoeveelheid mensen aangezien het al zo laat in het jaar was. De straten hielden maar niet op, ze waren zo’n 2,4 en 4,5 meter breed geplaveid met grote blokken van basalt en ik op mijn hakken was daar dus niet helemaal op berekend even als de warme zwarte jurk met zwarte kousen, een klein inschattingsfoutje was geweest. De trottoirs waren zo’n 30 cm hoog en om de straten over te kunnen steken zijn erop veel plaatsen verhoogde ‘stapstenen’. De wagens pasten hier precies tussendoor omdat ze allemaal dezelfde asbreedte hadden. De meeste straten waren eenrichtingsverkeer. We wilden graag de ingegoten gipslichamen zien en vroegen het aan een paar mannen die er werkten. Toen deze zeiden dat we nog rechtdoor moesten lopen en bij Mc Donald rechtsaf dachten we dus in het ooitje te worden genomen en hebben er daar hard om staan lachen. Wat schetst onze verbazing toen we na vele honderden meters verder zwoegend in de hitte en op de keien even stopten, er opeens een schuifdeur open ging en ja hoor toch Mc Donald, het was er lekker koel precies wat we even nodig hadden! Maar wel een heel vreemd contrast te midden van al de opgravingen .

Net als bars en snackbars vandaag de dag waren de Thermopolium/Taberna de ontmoetingsplaatsen voor alle mensen. Er waren vele soorten: een Caupona waar je kon drinken met wat hapjes of een echt restaurantje: Popina. Een hospitum was een hotel met vaak een Popina erachter en een Divorsorium had een slechte reputatie omdat er een bordeel bijhoorde. Diverse keizers zagen in de tabernae een broeinest voor opstanden en verzonnen belachelijke voorschriften. Een thermopolium had een open voorkant naar de straat die ’s nachts werd afgesloten met een houten schuifdeur. Het had een L-vormige toog (bar) met gaten waarin kruiken met dranken en sauzen werden bewaard. Vaak was er een klein keukentje of oven. Er moet een groot aanbod van voedsel geweest zijn zoals worst, brood, noten, vijgen, olijven, vis en kaas wegens de vruchtbare vulkaangrond. Wijn werd in alle soorten geschonken.

De Lupanar is een wereldberoemd pand alleen maar omdat het een bordeel was met erotische fresco’s aan de muur en een van de weinige panden in Pompeii met een bewaard gebleven 2e verdieping, het lag op het snijpunt van twee zijwegen op de via dell’Abbondanza nabij het centrum van de stad en het forum. Er waren 10 bedden, elk bed in een eigen kleine kamer. Pompeii had 35 lupanares, klein met slechts een paar kamers, een matras op een stenen platform diende als bed. Mannen van welstand bezochten geen bordelen want zij hadden slaven/ vrouwen waarmee ze een relatie hadden die vanwege hun verschil in stand niet met elkaar konden trouwen (als dit eventueel ter sprake zou zijn geweest). De cliënten gaven uiting aan hun mening over het bordeel en de prestaties van de prostituees door het op de muur te ‘krassen’ er zijn ongeveer 120 voorbeelden van expliciete graffiti.

Er valt ontzettend veel te vertellen over Pompeii en er is dan ook al heel veel over geschreven en op internet te vinden. Ik heb er slechts een paar zaken uitgelicht die mij persoonlijk zijn opgevallen en hoop u hiermee toch geprikkeld te hebben om een bezoek aan Pompeii te gaan brengen. Wel verstandig om een reisgids mee te nemen, goede schoenen aan te doen en het weerbericht te checken voordat je je koffers pakt!

2 gedachten over “Pompeii

  1. Pingback: Paestum | Zuid-Italië

  2. Hartelijk dank voor je leuke bijdrage over Pompeii. Ik ga er zeker heen. Ik zal m,n garderobe er op aan passen. Leuke foto trouwens….
    Ciao Bella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *