Apulië,  Evenementen Zuid-Italië

Adopteer een olijfboom!

Een mooi initiatief afkomstig van Nunzia Maria Tinelli, eigenaresse van een boerderij in Apulië. Dit voor het behoud van ‘monumentale’ olijfbomen in Apulië. U heeft ze vast wel eens gezien, die oude majestueuze olijfbomen langs de weg in o.a. Zuid-Italië. Deze zijn nu ‘patrimonio’ dat wil zeggen in eigendom van de staat geworden en zijn hierdoor beschermd waardoor ze als monumenten worden beschouwd.

Het probleem is echter dat de oogst van deze olijfbomen zodanig veel werk en kosten met zich meebrengt omdat het oogsten van de olijven door persoonlijke krachten moet worden gedaan. Zeker gezien de oudheid van deze olijfbomen en dus onmogelijk machinaal kan worden uitgevoerd. Daarom kiezen de boeren ervoor om andere producten te verbouwen en zo verdwijnen deze olijfbomen uit het typische landschapsbeeld van Apulië en ontstaan er lege velden waarop iets anders wordt verbouwd.

Met het risico dat er straks geen pure zuivere Italiaanse olijfolie in Apulië te vinden is en zij straks hun olijfolie moeten importeren en hun eigen extra vergine olijfolie moeten gaan missen. Daarom deze campagne ‘adopteer een olijfboom’. U levert een bijdrage aan het behoud van deze prachtige unieke oude olijfbomen en kunt een jaar lang uw olijfboom in al zijn verschillende fases volgen via e-mail met foto’s.

Inclusief het hele proces van de oogst van de olijven, welke u of thuis kunt volgen of er zelfs voor kunt kiezen om als gast op de boerderij van Nunzia dit persoonlijk mee te maken, tot aan de oliemolen toe waar uw olijven tot olijfolie extra vergine worden geperst. Dit geeft de bepaling van zuiverheid weer van de olie en extra vergine is de zuiverste vorm, om vervolgens uw eigen olijfolie mee naar huis te kunnen nemen!

Mocht u het een goed initiatief vinden en/of meer informatie over deze campagne willen ontvangen, wilt u dan zo vriendelijk zijn om een reactie achter te laten onderaan dit artikel.

 

Eén reactie

  • Francesco

    Da Pugliese… posso raccontarvi quanto sia faticoso raccogliere le olive a mano (come potete leggere dall’articolo di Sandrina) ma il nettare che esce è ineguagliabile.. siamo i primi produttori con la Tunisia 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *