Calabrië,  Verhalen Sandrina

De verschillende gewoontes

Ik was 18 jaar toen ik voor het eerst de kerstdagen bij mijn vriend in Calabrië doorbracht. Toen ik net bij zijn huis was gearriveerd, gebaarde zijn zusje mij enthousiast om haar direct te volgen naar de woonkamer, waar ik tot mijn grote schrik een groot dood varken zag liggen bovenop de tafel! Ik keek nog eens naar het zusje of ze het werkelijk meende of dat dit een vreemde poging was om mij zo snel mogelijk uit haar familie weg te werken…

Later kwam ik erachter dat rond de kerstdagen het de gewoonte was bij veel Calabrese families, die wat buitenaf woonden, om de door hun zelf gefokte varkens, te slachten. Dit is een hele gebeurtenis waarbij de gehele familie wordt uitgenodigd om hierbij te assisteren. Zo ontkwamen wij er ook niet aan.

De familie waar ‘het’ zou gaan gebeuren woonde in Sila, een prachtig berggebied in Calabrië.  We gingen dwars door verlaten bergen en dalen, over smalle weggetjes waar geen einde aan leek te komen totdat er plots zo’n 6 of 7 huizen tevoorschijn kwamen. Deze bleken allemaal van één familie te zijn. Al gauw zag ik een plas bloed liggen met een dood varken erboven en hoorde ik het afschuwelijke gekrijs van het volgende slachtoffer. Dit was het moment waarop ik de rust zocht in een van die huizen om daar vervolgens een paar uur te blijven zitten. Ik weet het, het klinkt hypocriet maar aan dit gebeuren hebben we niet meer mee gedaan.

Vele jaren breng ik inmiddels de kerstdagen door bij mijn schoonfamilie. Een mooie gelegenheid om de hele familie bij elkaar te zien en we maken dan ook elk jaar weer de lange reis om vooral niet te ontbreken.

De 24e december is verre uit de belangrijkste dag. Vele traditionele gerechten worden dan bereid terwijl dit de eerste en tweede kerstdag slechts dunnetjes wordt overgedaan. Ik herinner me de lange avonden aan tafel, het was een ware chaos, kinderen die herrie maakten, de televisie die hard aanstond terwijl er tegelijkertijd  volop werd gediscussieerd! In het begin moest ik hier erg aan wennen terwijl dit nu juist het gene is wat ik erg mis als ik weer thuis ben in Nederland.

De kinderen gaan laat naar bed in Italië. Ik heb me vaak geërgerd aan mijn nichtje die hoe verder de avond vorderde, hoe vervelender en onverdraaglijker zij werd. Ik kon er haast niet meer tegen en vond het onmogelijk te begrijpen dat zij niet inzagen dat dit kind gewoon moe was en naar bed moest gaan. Ik dacht bij mijzelf als ik later zelf kinderen heb dan laat ik ze eens zien hoe het moet!

Dus toen ik mijn eerste dochter kreeg, was zij met kerst ongeveer 10 maanden. De eerste avond keken ze wel wat vreemd op toen ik vroeg in de avond resoluut opstond om mijn dochtertje naar bed te brengen, en zei dat dit haar bedtijd was. Nu weet ik niet of het te wijten was aan het Italiaanse bloed van haar vader maar ook mijn dochtertje wilde niet gaan slapen! Elke keer als ik dacht dat ze sliep en ik naar beneden wilde gaan, trok ze zich triomfantelijk op aan de spijlen van haar ledikantje om het vervolgens op een krijsen te zetten. Natuurlijk liet ik mij niet kennen aan de familie en heb ik zo uren boven op die kamer door gebracht en miste alles wat er beneden gaande was.

Gelukkig dat ik na een paar jaar tot inkeer kwam en me eindelijk eens afvroeg voor wie ik dit nu eigenlijk aan het doen was, wat wilde ik bewijzen? Vanaf die dag liet ik mijn Nederlandse mentaliteit voor wat het was. Te midden van al het tumult, met een ongelooflijk vervelende dochter, zat ik te genieten… Immers niemand had last van mijn dochtertje, want gelukkig de enige aanwezige Nederlandse, was ikzelf!

Sandrina Krijger

Voor de Italiaanse versie zoals deze is gepubliceerd op 29 mei jongstleden, zie: http://www.blogolanda.it/2010/05/29/le-diverse-abitudini

Eén reactie

  • Francesco

    E’ incredibile come tradizioni diverse possano essere per un popolo un’attrazione e per l’altro una tragedia.. il bello è proprio l’essere diversi e imparare quanto di buono, l’uno dall’altro.. (Sandrina.. grazie per il link)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *