Apulië,  regionale gerechten en produkten

Gerechten en Produkten uit Apulië

 

Een vaste rubriek over typische regionale producten en/of gerechten uit Apulië. Deze worden mij aangeleverd en verteld door Nunzia Maria Tinelli, zij is een jonge vrouw en eigenaresse van een ‘masseria’, een boerderij in Apulië in Zuid-Italië en is afgestudeerd in chemische en farmaceutische technologieën . Zij voelt zich geroepen om een ieder kennis te laten maken met haar kostbare ‘schat’ zoals zij haar boerderij beschouwt en met de eerlijke en mooie grondstoffen die van het land komen waardoor weer mooie gerechten en/of producten ontstaan. Haar ambitie is haar vergaarde kennis over de olijfolie te verspreiden en natuurlijke cosmetica te ontwikkelen.

Vandaag vertelt zij over de “La Focaccia”

Een typische specialiteit uit Bari is de focaccia. Dit is een specialiteit uit Apulië samen met de ‘panzarotto’. Het deeg bestaat uit meel, water en gist, eenvoudig maar zeer smaakvol. Het lijkt op brood maar veel smeuïger. Het moet gisten en wordt vervolgens belegd met stukjes tomaat, tomatensaus en olijfolie extravergine. Het lekkerst wordt de focaccia als die gebakken wordt in een echte houtoven maar niet iedereen heeft het voorrecht om die te hebben, het verdubbelt zeker de heerlijke smaak.

Het is een echte snack voor de ‘Pugliesi’, de inwoners van Apulië, ze eten het met de lunch als voorgerecht of als vervanger van de pasta bij de lunch of het diner of eenvoudigweg als tussendoortje. De klassieke focaccia is die met de saus en tomaat maar er kan van alles op worden gedaan zoals mozzarella en salami of met diverse groente naar wens.

Nunzia stelt dat de focaccia voor Bari net zo belangrijk is als een grote beker koffie in New York, als je daar over straat loopt zie je iedereen lopen met koffie in hun hand, in Bari wandelt men al etend rond met een focaccia!

Meerdere malen per dag komen de focaccia uit de ovens van de plaatselijke bakkers waarvoor de mensen in de rij staan ook al is het snikheet! Vroeger werd de focaccia beschouwd als een luxe ten opzichte van brood omdat deze belegd was en daarom tijdens de feestdagen werd gegeten als lunch, gesneden en belegd met salami. Dit samen met een goed glas wijn maakte dit deel uit van de speciale feesten of picknick lunchen.

Volgende keer in de rubriek: Il panzerotto en il fornello

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *