Campanië,  Evenementen Zuid-Italië

Giffoni Film Festival

 love is here

40e editie

18 tot en met 31 juli

Het Giffoni Film Festival is in 1971 ontstaan naar een idee van Claudio Gubitosi met als doel film voor jongeren te promoten en ontwikkelen en het naar het hoge niveau te brengen waar het nu bij hoort.

Het is een soort klankbord voor filmprodukties bestemd voor jongeren. Het heeft internationaal een grote reputatie opgebouwd.

Over al de jaren zijn er twee zaken die horen tot het concept van Giffoni Film Festival:

Een jury enkel en alleen bestaande uit kinderen en het festival vindt plaats in het originele kleine provinciale dorpje Giffoni Valle Piana, provincie Salerno.

De jury bestaat uit meer dan 3000 kinderen afkomstig uit meer dan 44 landen. De leeftijd loopt van 3 tot 17 jaar. Er zijn 5 secties. Zij kijken, discussiëren en jureren de films van hun sectie. ‘Van al de festivals die er zijn, is het Giffoni festival de noodzakelijkste’ zijn de woorden die Francois Truffaut achterliet na een bezoek in 1982. Hij zag het festival veranderen van een klein gebeuren in een groot werelds evenement met bezoeken van wereldsterren zoals Robert de Niro, Oliver Stone, Meryl Streep, John Travolta, Roman Polansky.

Het thema is ‘de liefde’ dit jaar maar ook de thema’s van de andere jaren hadden hier mee te maken zoals onder andere de emotie, de begeerte, de ontdekking, de reis en de droom.

Liefde is voor ons respect voor de ander, verlangen naar de ander, je hart openen voor de ander. De liefde verandert de wereld, het verschuift grenzen en verandert het uitzicht, beroemde woorden van William Hurt uit de film The Village.

Het festival staat in de top 10 van meest gewaardeerde en belangrijke culturele evenementen en spektakels van Italië. Uniek evenement in Zuid-Italië.

Gast dit jaar op 24 juli is de Amerikaanse filmactrice Susan Sarandon, haar moeder is overigens van Italiaanse afkomst.

Eén reactie

 • Marianne

  beste Sandrina

  geweldig om, op jou blok, zoveel cultuur en kunst te lezen!
  Maar nog steeds verras je mij! door jou artikelen.
  Zoals dit specifieke festival, ikzelf zou dit nooit hebben ontdekt
  Zeer interessant en prikkelend voor ieder kunst en cultuur minnend mens

  jou persoonlijke verhalen en die van anderen,roepen de behoefte op om direct je koffers te pakken en naar Italie te gaan
  ook het respect en begrip voor elkaars kwaliteiten en verschillen in cultuur,geven bij het lezen ;een warm en betrokken gevoel weer
  bedankt
  Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *