Apulië,  Interviews

Interview (Apulië) La Puglia

De tweede in de reeks van interviews met Nederlanders die in Zuid-Italië wonen/werken zijn Annett en Rosanna. Annett en Rosanna wonen en werken in Apulië, hoe zij hiertoe zijn gekomen, kunt u lezen door hun open en eerlijke antwoorden op de gestelde vragen.

Vraag: Wat is de voornaamste reden geweest om Nederland te verlaten voor Zuid-Italië?

Antwoord: We waren al van plan oud te worden in Italië, maar toen Rosanna’s baan werd weggereorganiseerd en ik niet gelukkig was in mijn werk, bedachten we dat we ook eerder konden gaan, terwijl we nog “jong” (beiden destijds halverwege de 40) en fit waren. Het land, de taal, het eten, de mensen, de rust, het buitenleven en het lekkere klimaat, een cocktail van redenen om naar de zuiderzon te vertrekken. Rosanna terug naar haar geboorteland en ik naar het land waar ik verliefd op werd toen ik mijn eerste Italiaanse film zag. Het had geen ander land kunnen zijn.

Het heeft daarna nog een paar jaar geduurd voordat we deze plek vonden en in de tussentijd was Rosanna met haar eigen bedrijf (grafisch ontwerp) in Nederland gestart en had ik een andere baan gevonden. We waren gelukkig in Amsterdam, hadden onze vrienden, leuke collega’s en familie in de buurt, maar het leven vloog voorbij zonder dat je het merkte. We waren er aan toe om onze droom te verwezenlijken en mocht het niet zo gaan als we ons hadden voorgesteld, dan was er geen man over boord en konden we altijd terug. We waren vrij en met z’n tweeën – geen kinderen die je misschien ongewild meesleept in iets wat ook verkeerd zou kunnen aflopen – en eigenlijk al jaren bezig om de taal machtig te worden. Het is leuk om een droom te hebben, maar het is nog leuker om je droom om te zetten in de werkelijkheid. Je leven naar je eigen hand zetten en niet geleefd worden, geeft zoveel meer voldoening en voor ons gevoel kon dat alleen maar hier.

Vraag: Wat waren de twijfels omtrent deze beslissing?

Antwoord: Gaan we de stad, onze vrienden en mijn familie niet missen? Zullen onze vrienden nog wel onze vrienden blijven als we zover weg zitten? Hoe gaan we ons geld verdienen? Hoe leggen we nieuwe kontakten als we op het platteland wonen en zullen we niet vereenzamen? Zal het goed gaan met onze relatie als we constant samen zijn? Is het niet te stil? Is het niet eng zo alleen op het platteland? Zijn er niet al te veel enge beesten (grote spinnen, slangen)? Is het niet te ver voor onze familie en vrienden om op bezoek te komen?

Vraag: Zijn jullie direct met open armen ontvangen door de lokale bevolking of werden jullie eerst sceptisch bekeken?

Antwoord: De pugliese (inwoners van Apulië) zijn erg hartelijk en gastvrij. Dat hadden we al gemerkt tijdens onze verkenningstocht en dat was een hele belangrijke reden om ons in deze streek te vestigen. Het feit dat we als 2 vrouwen op het platteland wonen, zonder man of hond :-), heeft eerder bewondering geoogst dan scepsis. Behalve door de boer die hier voorheen de olijven plukte en het land “bijhield” en ons zag (en behandelde) als stadse meisjes die van niets wisten (dat klopte wel) en niets konden (dat dan weer niet), zijn we voor ons gevoel geaccepteerd.

Vraag: Wat missen jullie het meest uit Nederland?

Antwoord: Tegen de verwachting in, missen we de stad totaal niet. Onze vrienden missen we af en toe, maar net als onze familie zijn de meesten hier al één of twee keer geweest en dan is het veel meer quality time. Als je elkaar nu ziet, leef je veel meer samen (i.p.v. maar een paar uurtjes samen zijn) en dat is een hele andere en veel leukere manier van samen zijn. Eigenlijk missen we niets, behalve misschien pindakaas.

Vraag: Jullie wonen in La Puglia (Apulië). Dit is niet een heel bekend gebied van Italië, wat heeft dit gebied wat de andere regio’s niet konden bieden?

Antwoord: Zoals eerder genoemd, de enorme gastvrijheid en hartelijkheid van de mensen. In geen enkele andere streek hebben we die zo gevoeld. En natuurlijk de Trulli. Het landschap is vrij vlak, maar de witte dorpjes op de heuvels en de door het hele land verspreide trullo huisjes geven het geheel een sprookjesachtig gevoel. Het is een heel lieflijke en toegankelijke streek.

Verder heeft Puglia heel veel kust en dus heel veel kleine verschillende soorten baaitjes (zand, rots, duinachtige gebieden) aan een knal blauwe zee. Er zijn plekken waar de toerist bedjes en parasols kan huren, maar er zijn ook nog heel veel stille “onontdekte” plekjes. Er zijn ook een paar prachtige grotere plaatsen, zoals Lecce, Ostuni, Otranto en Gallipoli.

Vraag: Wat voor verblijfsmogelijkheden zijn er voor de Nederlandse toerist?

Antwoord: Wij, Piazza Azzurra, hebben een appartement voor 4-6 personen in de verhuur en op de minicamping staan 3 volledig ingerichte huurtenten en is er plek voor nog een paar eigen meegebrachte tenten. Vanaf volgend jaar gaan ook de laatste 2 verblijven – een lamia voor 2-3 personen en de trullo saraceno – in de verhuur. Er zijn ook vele hotels, trulli, B&B’s, vakantiedorpen en grote familiecampings, maar wij proberen ons daarvan te onderscheiden door natuur en rust te bieden. Geen groot vermaak en zwembadplezier, maar een intieme sfeer waar iedereen op zijn eigen manier van kan genieten. Er zijn in Italië, naar ons gevoel, al teveel grote campings (een soort parkeerplaatsen met heel veel campers) met teveel “animazione”.

Vraag: Wat is een typisch gerecht van La Puglia?

Antwoord: Ik noem er twee: Orecchiette con le cime di rape: dit is pasta in de vorm van oortjes samen gekookt met de groente (een soort mix tussen spinazie en broccoli) en dan later toegevoegd in een pan waarin je knoflook, peperoncino en anjovis hebt gebakken. Ook Purea di fave e cicoria is typisch pugliees. Eerst week je de gedroogde tuinbonen overnacht en dan kook je ze de volgende dag. Dan pureer je ze samen met olijfolie. Cicoria is een bittere groente die lijkt op andijvie en die eet je samen met de puree. Allebei zijn het heerlijke gerechten. Het leuke van Puglia is, dat er weinig groenten en fruit wordt geïmporteerd. Wat je op de markt en in de supermarkt vindt, is meestal van lokale bodem en heeft veel smaak (voor ons heeft het het bijkomende voordeel, dat we meteen weten welke bomen op ons land klaar voor de oogst zijn :-))

Vraag: Is er nog iets wat jullie willen toevoegen?

Antwoord: We hebben nog geen moment spijt gehad van onze beslissing hier te gaan wonen. Het is een rijkdom zoveel ruimte om je heen te hebben en waar je ook maar kijkt, de zee is altijd dichtbij. Voor ons is het wel een voordeel geweest dat Roberta, de zus van Rosanna die al meer dan 20 jaar in Rome woont, meedoet met dit project. Zij is goed op de hoogte van de Italiaanse methode en spreekt de taal perfect. Onze verbazing in het begin over al die onduidelijke Italiaanse regeltjes en werkwijzen heeft zij in een begrijpelijker perspectief kunnen zetten. Ze heeft ons ook heel erg geholpen met het nemen van de vele bureaucratische hobbels en laten zien hoe je daar mee om moet gaan. Zij blijft in Rome wonen en werken, maar denkt, beslist en investeert met ons mee. Rosanna heeft hier ook een eigen bedrijfje opgezet als grafisch ontwerpster en de klanten uit Nederland zijn haar trouw gebleven. Door de week zit ze binnen achter de computer – met heerlijke kopjes koffie in de zon tussendoor – maar in het weekend helpt ze me mee met het reilen en zeilen van de rest. Ik ben meer een manusje van alles en onderhoud het land, de huizen, de camping en het contact met onze (toekomstige) gasten.

6 Reacties

 • Annett / Piazza Azzurra

  Hoi Geurt,
  Ja, er is plaats in oktober, leuk! Ga maar naar onze site piazza-azzurra.com. Daar staat een beschrijving van de accommodaties en ook een kalender m.b.t. de beschikbaarheid daarvan. Je kunt via de site boeken, maar een mailtje sturen kan ook. Je vindt de contactgegevens op de site.

 • Geurt

  Annett en Rossanna, wij zijn door een aantal mensen geïnspireerd om naar Puglia te gaan. Het plan is om op Brindisi te vliegen en vanuit een vaste plek de regio te verkennen. Hebben jullie begin oktober een week nog iets te huur?

 • Annett

  Francesco, dank je voor je enthousiaste reactie. Hiermee bevestig je onze kijk op de mensen uit Puglia! Als je een keer in je thuisstreek bent, dan ben je natuurlijk van harte welkom om langs te komen in ons paradijsje:-)

 • Francesco

  Ciao ragazze.. sono un pugliese appassionato della vs terra di origine.. abbiamo quindi 2 cose in comune 🙂
  Sono rimasto impressionato dal fatto che il vs è stato un colpo di fulmine per l’Italia e per la Puglia.. .. non vi manca davvero nulla.. è incredibile.. grazie per aver riconociuto il carattere gioviale e amichevole di noi pugliese.. sarei tanto curioso e contento di conoscervi 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *