Basilicata,  Evenementen Zuid-Italië

Matera (Regio Basilicata)

Matera , stad in de regio Basilicata. Deze regio bestaat uit twee provincies met gelijknamige hoofdsteden: Potenza en Matera. Matera staat sinds 1993 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Een van de oudste steden ter wereld, het bevindt zich aan de rivier Gravina en bestaat uit 2 wijken: Sasso Barisano en Sasso Caveoso. Ze bezit bovendien een stedelijk patroon dat uniek is in de wereld.

Vooral bekend vanwege de Sassi (rotsen), een wijk die bestaat uit huizen die deels uit de bergen uitgehouwen zijn, uit tufsteenrotsen. De oorsprong ligt in de prehistorie toen men begonnen was met het uithakken van woningen in de kloven in de streek.

Matera heeft zoals elke stad in Italië kerken. Alleen nergens anders dan in Matera vind je zo’n diversiteit aan gebouwen die met het Christelijk geloof te maken hebben. Meer dan honderd rotskerken. In de meeste hiervan zijn nog Latijnse en Byzantijnse fresco’s te zien. Men denkt zelfs dat de allereerste kerken waren ontstaan in de hellingen van de omliggende ravijn.

Het antieke gedeelte van Matera, lokaal genoemd ‘tufo’ is een systeem van huizen die zich vastklampen aan de helling van een diepe vallei met ondergrondse doolhoven en gigantische diepten. Tot 1950 was deze wijk nog bewoond door 15.000 mensen maar wegens ongezonde hygiënische omstandigheden kregen deze mensen nieuwe appartementen aangeboden. Na een grondige vernieuwing, alles met behoud van de oorspronkelijke structuur, bevinden zich hier nu vooral kunstateliers, restaurants en ambachtelijke winkels.

Op 2 juli vieren de inwoners van Matera het feest van de Madonna della Bruna, een feest dat dateert uit de oudheid. Het programma is uitgebreid en spectaculair. Er is een “Processie van Herders” die bij zonsopgang de kathedraal verlaat, een kostuumrit en een triomfwagen van papier-maché die door plaatselijke kunstenaars wordt gebouwd. Het hoogtepunt van het feest is echter wanneer een vrolijke menigte, waaronder vele buitenlanders, de wagen aanvalt en vernielt. Een groots vuurwerk verlicht vervolgens de stad en sluit de avond af.

De Sassi komen vooral ’s nachts tot leven wanneer de lichten branden in de kleine huizen, de ambachtelijke winkels en restaurants, dit alles is een betoverende belevenis.

2 Reacties

  • Kristian

    Het lijkt wel een tekening van M.C. Escher, de grafisch kunstenaar. Hij tekende vaak een wirwar van trappen en idyllische huizen tegen een berg, later met optische illusies. Hij heeft zijn inspiratie ook opgedaan in Basilicata, Campanië en Calabrië.

    Mooie foto’s, interessant verhaal!

  • sergio

    sei molto brava ha scrivere questi articoli.complimenti.ti apprezzo molto per tutta la tua pazienza che tu ai nonostante la casa due belle figlie un marito calabrese.lo stres dela gelateria nonostante cio riesci anche a scivere belli articoli. brava sanrina un abbraccio .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *