Calabrië

San Francesco di Paola (Calabrië)

      

27/03/1416 – 04/02/1507

San Francesco werd heilig verklaard in 1519 door Papa Leone X. San Francesco is de grondlegger van de ‘ordine dei minimi’. Hij is de belangrijkste beschermheer van Calabrië en wordt vereerd in talloze heiligdommen en kerken. Vele inwoners heten Francesco en overal zie je zijn afbeelding op prentkaartjes en kalenders. Hij is zeer duidelijk aanwezig in het leven van de Calabresen (inwoners van Calabrië). Hij is bekend om zijn verrichte wonderen, een voorbeeld hiervan is dat tijdens de bouw van het klooster een stuk rots dreigde te vallen op de arbeiders en de huizen eronder. Francesco zei met zijn hand omhoog “fermatevi per Carita” en de ramp was vermeden. De rots ligt nog steeds op de plek waar hij geblokkeerd was, net onder de kathedraal. Hij kon ook mensen helpen te genezen.

Paola, een plaatsje behorend tot de provincie Cosenza in Calabrië is een van de oudste bedevaartsoorden. Paola leeft van de landbouw en is tevens een badplaats welke gemakkelijk te bereiken is per trein.

San Francesco was de zoon van een architect en vernoemd naar Franciscus van Assisi en behoorde tot dezelfde bedeloorde. Zijn ouders waren redelijk op leeftijd omdat het wel 15 jaar duurden voordat ze hem kregen. Ze hadden tot St. Franciscus gebeden en toen kregen ze onverwachts waar ze op hoopten en daarom noemden zij hun zoon Franciscus (Francesco). Francesco leed aan een abces aan zijn linkeroog de artsen vreesden voor zijn oog maar toen maakte zijn moeder de belofte aan St. Franciscus dat haar zoon een heel jaar gekleed als een Franciscaanse in een klooster zou verblijven. Na een paar dagen was het abces weg. Op zijn 12e verbleef hij daarom een jaar in het klooster, de monniken waren blij met hem want hij hielp met schoonmaken, koken en in de tuin werken en wilden hem niet kwijt. San Francesco echter wilde daar niet van weten omdat hij nog met andere heilige levensvormen wilde kennismaken alvorens zijn keuze te maken. De kledij van San Francesco is te bezichtigen in de kathedraal te Paola. Deze kledij is nog steeds bestaande in Zuid-Italië.

Het heiligdom is in 1435 door hem gesticht en hij was de oprichter van de bedelorde van de minderbroeders, de apostel der barmhartigheid.

De kathedraal van Paola, tevens klooster, is een mengstijl van Barok en Renaissance. Jaarlijks op 2 april vindt de processie plaats. Een bezoek aan dit klooster is  zeer indrukwekkend, achter de basiliek loop een waterbron met heilig water, door de stok van San Francesco aangeraakt en je ziet er vele fresco’s. Je kan via een trap vanuit het centrum van het dorp naar boven lopen hier kom je om de 10 meter een kapelletje tegen met steeds verschillende afbeeldingen van San Francesco. Het is een schitterende wandeling maar wel een flinke klim omhoog.

Via de kathedraal kan je de grot in. In de grote grot is een kapel hier lagen vroeger allerlei attributen van mensen die door een wonder weer konden lopen zoals een kunstbeen en wandelstokken. Onlangs hebben ze dit weggehaald, het gaf ook wel een wat macabere indruk. Vanwege de grote toestroom van pelgrims is een nieuwe kerk gebouwd met veel glas in lood ramen. Dit is een totaal andere bouwstijl waarvan je moet houden of niet…

Kenmerkend voor San Francesco is zijn boetvaardig gebed in extreme eenzaamheid, in smalle plaatsen zoals grotten in de rots uitgehouwen. Het verhaal gaat dat hij zolang aan het bidden was dat er schimmel door de vocht in zijn kledij kwam, hij wordt daarom dan ook vandaag de dag herinnert als de genezer St. Francis lamatu u, wat de beschimmelde betekent.

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *