Apulië,  regionale gerechten en produkten

Gerechten en produkten uit Apulië

Deze keer vertelt, Nunzia Maria Tinelli, eigenaresse van een masseria in Apulië, ons over ‘Il fornello’, een typische Pugliese delicatesse.

Wandelend door de straten van Locorotondo, Cisternino, Martina Franca of Alberobello, ben je getuige van iets bijzonders. Namelijk waar overdag de slagers hun dagelijkse klanten helpen, veranderen deze ’s avonds in een soort van afhaalcentrum van de ‘fornello‘.

De ‘fornello’ is een typisch regionaal gerecht wat zijn oorsprong vindt in de stad Martina Franca, toen inventieve slagers besloten een soort van smakelijke worst te maken geheel naar smaak van hun klanten. Zo ontstonden de ‘bombette’ en de ‘gnumeredd’, beiden een soort van worst, ‘involtini’ wat letterlijk rollen betekent. Deze ‘involtini’ worden bereid op de grill/ barbecue en zijn het lekkerst geserveerd op een eenvoudig hout tafeltje met een goed glas Pugliese wijn.

Bombette zijn gemaakt van gehakt bedekt met spek of als een gevulde rol afgesloten door een plak spek.

Gnumeredd bestaat uit kalfslever of als een gevulde rol gemengd met long.

Een ieder die een bezoek brengt aan de Valle d’Itria zou deze typische regionale ‘worsten’ eens moeten proberen.

3 Reacties

  • Peter

    Ik zet wel een dubbele vraagteken achter de “gezonde” Pugliese keuken met haar prodotti “naturali”. Bij de verkoop van groente en fruit wordt een onderscheid gemaakt tussen produkten voor het buitenland en produkten voor Italie. Aangezien de limieten voor pesticiden ed in het buitenland lager liggen dan in Italie, kan je nagaan wat we in Apulien eten. En dan dienen we niet te de mosselen uit Taranto vergeten, die gekweekt worden vlakbij de Hoogovens Ilva. In de mosselen werd kortgeleden dioxine ontdekt, terwijl dat onofficieel al lang bekend was. En ik praat niet over de schapen die daar in de buurt rondlopen en allerlei vreemde misgeboorten hebben of de sinaasappelbomen die tot aan de vuilstortplaats staan . Ikzelf eet zeker geen druiven of aardbeien want ik weet niet hoeveel kleurstoffen, antischimmelprodukten , hormonen ed. daar inzitten.
    O ja ik werk pas 12 jaar in de biologische sector en heb ook wat in de conventionele sector gewerkt en dan kom ik wel eens wat tegen. Met eten wordt gigantisch gerotzooid en daarom koop iik koop zoveel mogelijk biologisch maar ik heb ook een betrouwbare groenteboer, en slager. Een vriend is veterinair arts en die kan me altijd opbeurende verhalen over de misstanden vertellen. Ondanks dat is de Pugliese keuken verschrikkelijk lekker.

  • Antonio

    Sono Pienamente d’accordo con te sulal cucina Pugliese, rimasta intatta con gli ingredienti naturali.
    Bisognerebbe diffonderne maggiormente i suoi sapori.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *