Calabrië,  Interviews

Interview Calabrië

 

De derde in de reeks van interviews met Nederlanders die in Zuid-Italië wonen/werken of er een tweede huis hebben, zijn de sympathieke Elly Beeren en Kees Lam. Zij hebben een tweede huis in Calabrië en Elly vertelt ons haar ervaringen en hoe zij in deze regio terecht is gekomen.

Vraag: U heeft een tweede huis in Calabrië. Dit is niet een heel bekend gebied van Italië. Hoe bent u met deze regio in aanraking gekomen?

Antwoord: Ik heb jarenlang in Rome gewoond en bracht veel zomers door in Calabria omdat een vriendin een huis had in Praia a Mare. Dit was haar geboorteplaats en ze heeft daar in haar vroege jeugd gewoond.  Dan logeerde ik met mijn gezin bij haar en kon zo een paar maanden genieten van zon en zee!

Vraag: Met welk vervoer verplaatst u zich als u vanuit Nederland naar Calabrië afreist?

Antwoord: Meestal reis ik per vliegtuig maar vaak ook wel met de auto, vooral wanneer ik voor langere tijd ga. Ik rijd er dan met mijn man in 2 dagen naar toe. Als we vliegen is dat meestal naar Lamezia Terme, dat nog zuidelijker ligt, oftewel naar Rome en vervolgens met een huurauto naar Praia a Mare.

Vraag: Hoe is het contact met de locale bevolking?

Antwoord: De locale bevolking is vriendelijk maar het is wel ietwat moeizaam om er echt contact mee te hebben. Ze zijn enigszins beschroomd naar buitenlanders toe en wat afwachtend in het contact, maar als je eenmaal laat zien dat je hun taal spreekt en interesse toont, dan worden ze soepel en gastvrij.

Vraag: Wat zijn de verblijfsmogelijkheden voor toeristen in Calabrië?

Antwoord: Er zijn talloze mogelijkheden voor toeristen om een verblijf in Calabria te realiseren. Er worden enorm veel huizen, appartementen te huur aangeboden en de hotels zijn ook vaak voor gezinnen een uitstekend alternatief. Er wordt daar veel gewerkt met speciale prijsarrangementen voor gezinnen en groepen. Mijn ervaring is dat je vaak ook ter plekke goede accommodatie kunt vinden voor laten we zeggen: on-Nederlandse prijzen.

Vraag: Wat vindt u dat de Nederlandse toerist beslist moet gaan zien of ervaren in Calabrië?

Antwoord: Wat een toerist vooral moet gaan ervaren is de overweldigende natuur! De nationale natuurreservaten zijn werkelijk schitterend, evenals de kustlijn met op de achtergrond altijd het heuvel- of bergland. Er zijn talloze plekken waarbij je een adembenemend panorama hebt op de zee. In Praia a Mare heb je onder andere zo’n uitzicht waarbij je de hele ‘Golfo di Policastro’ kunt zien. Daar ben ik toentertijd ook voor gevallen….! Verder heb je natuurlijk veel authentieke dorpjes, waar in sommigen plaatsen nog het oude Grieks wordt gesproken. En dan niet te vergeten altijd weer de vele kunstschatten die her en der verspreid liggen in het achterland, zoals oude kathedralen en kerkjes.

Vraag: Wat mist u van Italië als u in Nederland bent en als u in Italië bent van Nederland?

Antwoord: Als ik in Nederland ben, mis ik vooral de zon en de kleuren van lucht en zee, die blijven mij altijd het meeste bij. Ik houd van weidse panorama’s en eindeloos zwemmen in de zee, die er vaak heel aantrekkelijk bij ligt als een kalm kabbelend water waar je zó instapt. Ook de superverse ingrediënten voor een heerlijke maaltijd mis ik in Nederland. De verse Buffalo mozzarella, de overheerlijke sappige tomaten en paprika’s, de juiste pasta enz. zijn wel zaken die ik mis. En als ik in Italië ben voor langere tijd ga ik wel een beetje mijn familie en vrienden missen. Maar tegenwoordig zijn die eigenlijk ook ‘dichtbij’ via mail en telefoon, dus heel eerlijk gezegd, mis ik niet veel van Nederland.

l'isola di Dino

Vraag: Wat zijn de belangrijke verschillen tussen uw huis in Nederland met uw huis in Calabrië?

Antwoord: Mijn huis in Calabrië heeft een grandioos uitzicht op zee en is compact, zonder tuin maar met terrassen. In Nederland heb ik een vrij groot huis met grote tuin die veel onderhoud vraagt. We wonen aan de rand van een bos dus dat geeft een heel ander gevoel dan met de blik op zee.

Vraag: Is het moeilijk een huis te kopen in Calabrië?

Antwoord: Het is absoluut niet moeilijk om een huis te kopen maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Het spreken van de taal is een pre dan wel niet een must en je moet je verdiepen in de locale procedures. Houd je hier rekening mee dan is het kopen van een huis hetzelfde als in Nederland. Er is een ruim aanbod van betaalbare huizen. Wij, portalmare, helpen u graag bij het vinden van een (tweede) huis in Zuid-Italië. 

Vraag: Kunt u met een gerust hart uw huis achterlaten als u voor een lange tijd in Nederland verblijft of heeft u daar iets speciaals voor geregeld?

Antwoord: Ik kan met een gerust hart mijn huis achterlaten, ik heb er niets speciaals voor geregeld.

Vraag: Wilt u nog iets toevoegen?

Antwoord: Ik zou het leuk vinden als deze regio wat meer bekendheid zou krijgen, want Calabrië is beslist de moeite waard!! Ik vind het ook wel moeilijk om alles in dit interview te beschrijven, ik zou zeggen: “Kom naar het Zuiden en ontdek het met eigen ogen!”

6 Reacties

 • Gert-Jan

  Sandrina, goedemorgen,
  Ik heb een heel ander soort reactie/vraag. Ik heb een auto gevonden in Soverato en ik zou graag met iemand in contact komen die voor mij wil gaan kijken. En daarna misschien wil assisteren bij de aankoop. Uiteraard tegen een vergoeding. Zou je mij misschien in contact willen brengen met Kees Lam, Carry Megale, of anderen met connecties in het gebied?
  Alvast dank en hoor graag.
  Groet,
  Gert-Jan

 • Carry Megale-Verheul

  l
  Leuk te lezen dat er meerdere mensen verrast zijn door de schoonheid van Calabrie.
  Zelf ga ik regelmatig naar Scalea een dorpje in het noorden van Calabrie dat ligt vlakbij het Parco Pollino , de natuur is schitterend en er zwemmen forellen in de rivier! waar is dit soort schoonheid nog te vinden, dat komt omdat Calabrie dun bevolkt is en er is weinig industrie.Je kunt daar nog een huis kopen voor een redelijke prijs een leuke investering, ik assisteer Nederlanders hiermee.Mijn man is zelf Calabrees dus ben daar als een vis in het water…over vis gesproken je kunt daar een paar keer per week verse vis kopen net gevangen! en groenten bij de boer biologischer kan niet en de prijzen zijn ook ok.Het leven is dus niet duur de bevolking heel gastvrij de zee prachtig etc… als je meer wilt weten neem gerust contact op Arrivederci!

 • Kenny R. Matulessya

  heb diverse boeken over Italie gelezen o.a.: Frances Maes en pas van Mark Rotella,
  wiens ouders uit Calabrië komen, zeer interessant ook het boek van Martin Simek,
  die zelf in Calabrie woont. Bij het lezen van al deze boeken wil ik graag eens naar
  Italie en dan Topscane en Calabrie bezoeken, lijkt mij een verrijking.
  Kenny

  • Sandrina

   Hallo Kenny, interessante namen die je doorgeeft, het boek van Mark Rotella kende ik nog niet, een andere op dit moment zeer bekende schrijver is Niccolo’ Ammaniti, zijn boeken zijn ook in het Nederlands vertaald, persoonlijk vind ik hem erg goed.Reizen is volgens mij altijd een verrijking en zeker naar Toscane en Calabria!

 • Francesco

  Bell’articolo e interessante come sempre..

  E’ vero la gente calabrese ha qualche difficoltà a dialogare con gli stranieri.. ma poi se si approfondisce la conoscenza.. cambia tutto

  Mi piace la frase:
  Quando sono in Olanda, in particolare per il sole e mi mancano i colori del cielo e del mare.. i piatti tipici ecc..

  E’ proprio vero.. è necessario pubblicizzare meglio una regione del genere.. ma Sandrina con il suo Blog si sta proprio dando da fare..

  Un saluto da GuidOlanda 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *