Calabrië,  regionale gerechten en produkten

La Liquirizia- Drop

Calabrië

Wij denken altijd dat Nederland het dropland is, maar dat is niet helemaal waar…. Volgens de ‘Encyclopedia Brittannica’ is de beste drop van de wereld geboren in Calabrië! Hier groeien wilde planten behorende tot de familie van de vlinderbloemigen met de wetenschappelijke naam: ‘Glycyrrhiza glabra’, bekend sinds 35 eeuwen.

Zoethout, een blijvende struik compleet met wortels en takken, die kruipend over de grond groeit. Een kwart van het drop van het land, ongeveer 10 duizend ton per jaar, komt uit Calabrië, waar het klimaat gunstig is voor deze plant.

De commerciële exploitatie van deze plantenwortels gaat terug tot de 16e eeuw en de eerste verwerkende bedrijven in het midden van de 18e eeuw. Op dit moment gebeurt het maken van het drop voornamelijk in de ‘piana di Sibari’. Bij de Ionische zee, in Rossano, waar het historische bedrijf Amarelli, een grote dropfabrikant, sinds 2001 tevens een dropmuseum heeft gerealiseerd.

Het sap afkomstig uit de wortels van de zoethoutplant heeft meerdere bijzondere eigenschappen; goed voor de spijsvertering, ontgiftend, rustgevend, antiseptisch en wordt op grote schaal verwerkt in de herboristerie, de farmaceutische industrie, en voor de produktie van likeuren en snoep. (tabletten van verschillende grootte, poeder of pasta voor de vervaardiging van ijs). En op de jongere gedroogde takken kunt u kauwen en zuigen.

7 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *