Calabrië,  Evenementen Zuid-Italië

Il Peperoncino Festival Calabrië

8 tot en met 12 september 2010

Het festival speelt zich af in Diamante (provincie Cosenza) langs de boulevard en in het historisch centrum. Dit jaar wordt het festival volwassen, want viert zijn 18e verjaardag! Het gehele festival is gewijd aan de hete peper! Van gastronomisch tot satire, cabaret, kunst en pikante film! Alles speelt zich buiten af en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Oude en nieuwe vrienden komen langs om de 18 kaarsjes uit te blazen: van Nieuw Mexico komt Dave De Witt, de grootste geleerde van de ‘pepers van de wereld’ en veel straatartiesten, levende beelden en vuurwerk aan zee. De tentoonstelling ‘il peperoncino dal mondo’ van Massimo Biagi met duizenden verschillende spulletjes, marktkramen met pikante nieuwtjes, mediterraans eten en de finale kampioenschappen hete pepers eten.

In het hart van de oude kern vindt dit jaar iets nieuws plaats, mediterraans ‘straat’ eten met de mogelijkheid om verschillende gerechtjes te proberen uit o.a. Griekenland, Tunesië, Marokko maar ook van Napels en Sicilië. Niet alleen eten, maar een echte reconstructie van hun geschiedenis, cultuur en hun tradities. Ook wordt de langste vlecht van pepers van de wereld gevormd, 120 meter, goed voor het Guinness book of records.

Diamante
Diamante

Er zijn zelfs medische conferenties, dit jaar komt professor Brunetti van de universiteit van Perugia, die spreekt over het belang van de hete peper bij diabetici.

De hete peper wordt al sinds eeuwen in het eten gebruikt. Uit onderzoeken blijkt dat het in Mexico al 9000 jaren geleden bekend was en al in 5500 voor Chr. als verbouwde plant voorkwam. In Europa kwam deze met Cristoforo Colombo (Christopher Colombus) mee vanuit Amerika. Maar daarvoor was deze al in Azië en Afrika. Ze dachten er veel geld mee te verdienen, maar toen bleek dat deze plant overal makkelijk te verbouwen was, ging dit feest niet door! Het werd wel de drugs van de armen genoemd, voor iedereen die de dure kruiden niet konden veroorloven.

In Italië, met name in het zuiden en vooral de Calabresen, gebruikten deze peper om hun keuken met vooral veel groente en weinig vlees, smaakvol te maken.

De hete/pikante peper wordt ook als een vitale plant gezien, helder en glanzend dankzij de kleur en agressieve smaak, goed om seksuele opwinding te stimuleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *