Campanië,  Interviews

Interview Campanië

 

Alweer het vierde interview in de reeks met Nederlanders die in Zuid-Italië wonen. Dit keer met de familie Eikendal, Ger Eikendal, kunstschilder van beroep, vertelt ons over de prachtige streek Cilento in Campanië, hoe hij en zijn vrouw Carmen al op jonge leeftijd hun hart hebben verloren aan deze streek.

Vraag: Hoe kwam u ruim 30 jaar geleden voor het eerst met Campanië, een tamelijk onbekende regio, in aanraking?
 

Antwoord: De ouders van een schoolvriend van mij hebben, nadat ze een rondreis in Italië hadden gemaakt, in ca 1960 een huis gekocht in het vissersdorp Scario. Na het behalen van mijn HAVO diploma zijn wij met 9 vrienden in een volkswagenbusje naar Scario gegaan. Ik was voordien niet veel in het buitenland geweest en werd, samen met mijn toenmalige vriendinnetje en nu mijn huidige vrouw, verliefd op Cilento. Wij hebben nadien bijna elk jaar daar onze vakantie doorgebracht. Soms met grote groepen vrienden. Altijd al de droom gehad hier een huis te kopen, maar hadden helaas niet het geld. Zo’n 13 jaar geleden hebben wij het aangedurfd om ons eerste huis te kopen. Het was een ruim 200 jaar oud huis dat al meer dan 30 jaar leeg stond. Er zat geen raam meer in. Het huis is geheel gerestaureerd en dit is, in tegenstelling tot wat de vele televisie programma’s vaak tonen, uitstekend gedaan.
 
 

 

Vraag: Wat sprak u het meeste aan van deze regio?
 

Antwoord: Het klimaat is echt geweldig. In de zomer altijd zon maar nooit echt bloedheet vanwege de altijd aanwezige zeewind. De natuur is ook prachtig. Het is er heel groen. De kust is één van de mooiste van Italië. Ook het achterland  met  zijn bergen is fantastisch. De vele, uit de middeleeuwen stammende, dorpjes zijn heel authentiek. Het Nationele Park Il Cilento staat op de wereld erfgoed lijst vanwege haar natuurschoon en authenticiteit. Ook kom je hier nog menig schaaps- of geiten kuddes tegen. De lokale bevolking is bijzonder gastvrij en zeer toegankelijk. Vele van onze gasten verhalen over deze gastvrijheid.

 
Vraag: U heeft een tweede huis in Campanië, wat waren de grootste problemen die u heeft ondervonden tijdens het hele proces van een huis kopen in Zuid-Italië?
 

Antwoord: Eigenlijk zijn er nauwelijks problemen geweest. Ook met de bouw van ons tweede huis in Cilento is alles goed gegaan. Waar je een beetje aan moet wennen, is de andere cultuur en de andere regelgeving in Italië. Vaak wordt hier door Nederlanders raar tegenaan gekeken. Italianen gaan “creatief” met de fiscale regels om. Zo ook de notarissen. Je moet je hieraan een beetje overgeven en een beetje vertrouwen hebben. Voor ons, en later voor veel van onze klanten, heeft ingenieursbureau Di Lascio veel problemen voorkomen of eventueel opgelost. Een dergelijke instantie die alle lokale “ins and outs ” kent is van groot belang! Met name omdat wij onroerend goed in een nationaal park (beschermd gebied) verkopen (en bouwen) is dit erg belangrijk. Dat je, vanwege de beschermde status, beperkt mag bouwen, heeft ook een groot voordeel. Als je hier je droomhuis hebt gevonden, dan heb je hier de garantie dat over 10 jaar jouw droomhuis niet is omringd met allemaal nieuwbouw! Dit is hier uitgesloten! Meer informatie over huren of kopen in Cilento: www.cilento.nl

 

Vraag: Hoe heeft u het onderhoud geregeld van uw huis en uw huis beschermd tegen inbraak en diefstal als u terug in Nederland bent?
 

Antwoord: Voor beide huizen hebben wij iemand die de schoonmaak en het wasgoed verzorgt. Ook ontvangt zij onze gasten als wij niet aanwezig zijn. Het aantrekken van betrouwbaar personeel, zoals een tuinman, is hier geen probleem. Daar ik hier al meer dan 30 jaar kom, ken ik vele mensen die ik zelfs vanuit Nederland goed kan aansturen. Zo belde een gast van ons mij op met de mededeling dat de wasmachine stuk was. Ik belde de lokale reparateur op en die stond 10 minuten later bij hen voor de deur. De reactie van onze gast: “dat lukt mij in Nederland never nooit niet!”. Wij hebben luiken voor de ramen als er niemand is. Met de criminaliteit valt het in Cilento bijzonder mee. In 30 jaar zijn wij nog nooit bestolen noch is er ooit bij ons ingebroken. Ook van onze vele gasten hebben wij nooit iets van dien aard gehoord. Van maffia of cammorra al helemaal niet!

 

Vraag: Wat vindt u een echte aanrader om te bezoeken in Campanië?
 

Antwoord: Zelf vind ik Napels een erg fascinerende stad. Ook het Koninklijk paleis in Caserta is bijzonder indrukwekkend. Dan natuurlijk Pompeï en Herculanium ten zuiden van Napels. Ook de Griekse opgravingen bij Paestum zijn een bezoek waard. Verder is het Kartuizer klooster in Padula prachtig, evenals de grotten van Pertosa. Eigenlijk zijn alle kleine bergdorpjes kleine openlucht musea. Zo heeft het prachtige bergdorpje Roccagloriosa twee leuke kleine musea waar de lokaal gevonden Griekse opgravingen te zien zijn. Ook Maratea, aan de Golfo di Policastro, is een bezoek waard. Boven op de berg staat het een op één na grootste Jezus beeld van de wereld (het grootste staat in Rio de Janeiro)en biedt een schitterend uitzicht over de golf.

 Vraag: Heeft u een goede band opgebouwd met de lokale bevolking?
 

Antwoord: Zoals ik al zei, is de bevolking bijzonder gastvrij. Hier groet iedereen elkaar. Dat is wel even wennen als je uit een grote Nederlandse stad komt. Je moet niet raar staan te kijken als je aan iemand de weg vraagt en dat hij/zij rustig een kwartier voor je uitrijdt om je er te brengen. Als je maar een paar woordjes Italiaans spreekt of gewoon je best doet om het te proberen vindt men dit fantastisch.

Vraag: Wat vindt u een duidelijk cultureel verschil tussen de Nederlanders en de (Zuid-) Italianen?

Antwoord: De calvinistische Nederlander loopt nogal eens aan tegen de mediterraanse: mañana/domani mentaliteit. De mate van organisatie en het anticiperen ligt op een ander niveau dan in Nederland. Zo ook zijn er cultuur verschillen op het zakelijke niveau. Zo werd ik eens in een chique hotel voor een lunch uitgenodigd. Dit hotel wilde graag een samenwerking met ons verhuur agentschap. Zoals in Nederland heel gewoon is, begon ik tijdens de lunch over een eventuele samenwerking. De meelunchende manager keek mij een paar keer verstoord aan waarop ik vroeg of dit niet gewoon was in Italië. Hij verzekerde mij dat het niet “bella figura” was, als je tijdens het eten over zaken praatte. Weer wat geleerd!

 Vraag: Heeft u ooit spijt gehad van uw beslissing om hier een tweede huis te kopen en zou u zich hier ooit permanent willen vestigen?

Antwoord: Nooit spijt gehad!!! Ik zou er graag meer willen zijn. In de toekomst zal dat ook zeker gebeuren. Ik zou mij er niet permanent willen vestigen. Nederland is ook een fantastisch land! Juist door de afwisseling weet je beide landen des te meer te waarderen.
 
Vraag: Wilt u nog iets toevoegen?

Antwoord: Naast dat Cilento een prachtig gebied is, is het nog niet ontdekt door het toerisme. Er is alleen sprake van toerisme als in augustus heel Italië met vakantie naar de kust gaat. En omdat het nog niet bekend is, is het hier bijzonder aantrekkelijk om onroerend goed te kopen omdat het hier nog prettig geprijsd is. Ik ben er van overtuigd dat het onroerend goed hier over 10 jaar veel duurder zal zijn. Een goede investering dus!

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *