Campanië,  regionale gerechten en produkten

Mozzarella di Bufala

Een van de hoogtepunten van ons bezoek aan de familie in Campanië, is toch wel het moment van de lunch wanneer de buffelmozzarella wordt geserveerd! Een heerlijke smeuïge zachte kaas met een heel eigen bijzondere smaak. Het ziet er uit als de mozzarella die wij hier kennen, alleen de smaak is echt anders van de buffelmozzarella.

’s Ochtends wordt deze vers bereid en de streek Campanië staat vol met ‘caseifici’, speciale winkels waar alleen deze buffelmozzarella en ricotta wordt verkocht. Ook zie je in de vele weilanden de waterbuffels staan. Deze caseifici zijn hele cleane ruimtes, waar voornamelijk een vitrine instaat met de mozzarella en op de achtergrond zie je meestal de bereidingsruimtes waar deze mozzarella wordt gemaakt, met vele roestvrijstalen apparaten.

Ik herinner me voornamelijk de kenmerkende lucht in deze winkels en de grote hygiëne die in acht wordt genomen, het personeel helemaal in het wit gestoken, haren omhoog en handschoenen aan. De mozzarella zijn in diverse vormen verkrijgbaar zoals onder andere in een soort van vlecht. In een plastic zak volledig gevuld met hun vocht worden ze in een piepschuim doos meegegeven, waardoor ze goed gekoeld blijven.

Het grappige is, dat ondanks de familie deze heerlijke buffelmozzarella dagelijks kan eten, zij nog steeds net zo enthousiast reageren als wij wanneer deze op tafel wordt gezet, zodat wij nog ons best moeten doen om er een paar te kunnen bemachtigen!

Nog een paar kenmerken van de mozzarella di Bufala:

–          Buffelzuivel is gezond, minder cholesterol dan in koemelk, is glutenvrij en bevat meer proteïnen en calcium

–         De oorspronkelijke mozzarella is van buffelmelk

–          Mozzare betekent ‘afknijpen’ wat slaat op de wijze van mozzarella maken waarbij aan het einde van de kaasstreng de bol werd gemaakt, die daarbij werd afgeknepen.

–          Herkenbaar aan de porseleinwitte huid die op spanning staat, zodat deze bij de eerste hap ‘knapt’.

–          Voornamelijk gegeten als antipasta (de allereerste gang van de lunch/diner) maar natuurlijk ook in salades, hoofdgerechten en als tussendoortje.

2 Reacties

 • Nunzia Schiano

  Complimenti Sandrina!!!
  Come sempre sei precisa e dettagliata nelle indicazioni che dai ai tuoi utenti.
  E’vero la mozzarella di Bufala non manca mai sulla tavola delle famiglie campane,ed e’tanto comune quanto pregiata….hai detto proprio bene:
  E’sempre una festa mangiarla!!!!!
  MMMMMMMM….che bonta’!!!Chi non l’ha provata in Campania, col nostro clima mite ,calda ed elastica per la lavorazione manuale, non puo’capire di cosa parlo!!!
  Una delizia per il palato ed il cuore!!!;-)
  Grazie ancora di averla citata in questo articolo,e permettimi di aggiungere un’indicazione:
  tra tanti posti campani dove poter gustare questa delizia ne cito uno,
  http://www.ponteamare.it
  e’ un casificio di Castelvolturno, provincia di Caserta.Spettacolare…..
  BUON APPETITO!!!!!
  Ciao Sandrina, buona giornata!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *