Apulië,  Evenementen Zuid-Italië

Nabeschouwing Holland Dag-Olandiamo in Puglia

Op 14 september jongstleden vond het startschot plaats van een reeks van initiatieven onder de naam ‘Olandiamo in Puglia’, om de banden tussen Nederland en de regio Apulië nader aan te halen. Dit vond plaats in de Fiera del Levante, de grootste algemene zaken-en publieksbeurs van Zuid-Italië, te Bari. Meestal vinden dit soort evenementen plaats in het Noorden van Italië maar dit keer in een regio dat met trots het Zuiden vertegenwoordigt. Het was een zeer geslaagde en vruchtbare dag, dit ook dankzij de heer Massimo Salomone, honorair consul van Nederland te Bari, die dit evenement tot in het detail en met veel devotie heeft helpen organiseren.

Het bloemenfeest was een geweldig succes, dat de aandacht van het publiek goed wist te trekken door twee mooie meisjes geheel gekleed in een bloemencreatie. Er vonden een aantal toespraken plaats onder andere door de president van de beurs die een periode in België/Nederland heeft gewoond. Hij zei blij te zijn met de vele gemeenschappelijke karakteristieken tussen Apulië en Nederland. De heer A. Heering en de ambassadeur van Nederland de heer A. Stoelinga, benadrukten dat zij graag Nederland aan heel Italië willen voorstellen, want 90% van de Italianen wonen niet in Rome of Milaan, daarom is er dit jaar voor Apulië gekozen. Ze hopen het toerisme te vergroten van Apulië naar Nederland maar ook andersom!

Om terug te komen op de gemeenschappelijke kenmerken deze zijn: de zee, de havens, bloemen, fruit, industrie, logistiek en de handel. Apulië heeft de hoogste productie van bloemen in Italië met Terlizzi, de stad van de bloemen. Beide gebieden ooit het land van emigratie, maar nu het bestemmingsdoel van veel immigranten en daardoor zeer interessant om ervaringen uit te wisselen. Ook spiritueel en symbolisch is er een link namelijk St. Nicolaas, de beroemde patroonheilige en beschermer van de stad Bari en voor de Nederlanders, de heilige, die elk jaar de kinderen verblijdt met kado’s en zoetigheden.

Er zijn al enkele grote voorbeelden van economische uitwisselingen, zoals een kwekerij die in een aantal Nederlandse bedrijven heeft geïnvesteerd voor transmissie en distributie en een Nederlandse exploitant, welke nu bezig is met het realiseren van een groot luxueus toeristisch complex in Fasano.

Apulië is gemakkelijk te bereiken door vele goedkope vluchten vanaf Eindhoven, Amsterdam en Düsseldorf.

Er werd grote dank uitgesproken aan de stad Bari voor de gastvrijheid tijdens alle geplande evenementen, die zeker vruchten zullen afwerpen voor de bevolking van Apulië en de Nederlanders.

Mijn collega ‘blogger’ Francesco van BlogOlanda, woonachtig in Bari was natuurlijk aanwezig op deze dag van inauguratie en ik dank hem voor deze informatie. Voor meer uitgebreide details verwijs ik naar zijn Italiaanse artikel.

http://www.blogolanda.it/2010/09/16/olandiamo-in-puglia-linaugurazione-con-la-festa-dei-fiori-olandesi/#more-3008

Eén reactie

  • Francesco

    Grazie di cuore Sandrina.. sei riuscita a sintetizzare in modo chiarissimo l’entusiasmo di quel giorno e le belle affinità tra i due popoli.. è un’occasione importante per entrambi ma la gioia di ricevere la fantastica attenzione olandese..per la prima volta in Puglia in rappresentanza di tutto il Sud è tutta nostra ..

    Grazie per averla divulgata anche tra la tua gente..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *