Apulië

Polignano a mare

Apulië

Polignano a mare ligt in de regio Apulië, in de provincie Bari. Deze plaats is gebouwd op steile klippen. De kust is erg ruig en telt vele grotten. In de steile rotswand, waarboven de stad gebouwd is, ligt een grote grot: de Grotta Palazzese. Tegenwoordig in gebruik als hotel-restaurant.

Deze plaats staat ook bekend om het duiken, wat hier vanaf de rotsen gedaan wordt. Voor de 4e keer hebben hier zelfs de wereldkampioenschappen plaats gevonden. 27 meter van een rots de diepte induiken in de Adriatische zee. Echt prachtig om te zien in deze betoverende omgeving. Polignano a mare heeft verder een prachtig historisch centrum, rijk aan cultuur en geschiedenis. Mocht u hier een verblijf overwegen dan heb ik nog een tip voor u: Bed & Breakfast Dei Serafini, gelegen in het historisch centrum, voorzien van standaard kamers tot kleine appartementen incl. keuken en terras met uitzicht op de zee. Een ontbijtbuffet met onder andere divers Puglies gebak en de bekende focaccia (waarover ik eerder heb geschreven op dit blog). De woningen zijn van steen en versierd met typische Pugliese objecten. Via een antieke trap kom je in een speciale inham terecht bij de zee.

Polignano a mare heeft 16.000 inwoners, een kleine maar levendig vissersdorp omgeven door de prachtige blauwe wateren van de Adriatische zee. De skyline wordt gevormd door schitterende witte, vierkante mediterraanse gebouwen. Kronkelende straatjes met vele bloeiende planten. ’s Avonds zijn de straten verlicht met duizenden lichtjes. In het weekend populair bij de studenten uit Bari en de lokale bevolking. De zomers zijn hier warm en droog. De stranden rotsachtig, maar mooi en er zijn enkele zandstranden beschikbaar. Vele  toeristen komen hier zomers naartoe, maar wilt u dit een beetje vermijden en de kosten wat drukken, dan is de herfst en de lente een heel geschikte periode. De kleine wegen zijn ook geschikt om te fietsen.

Polignano a mare is tevens de geboorteplaats van Domenico Modugno. Een groot zanger en acteur die behoort tot een van de grootste in de Italiaanse geschiedenis. Bekend van ‘Nel blu dipinto di blu’. Beter bekend als ‘Volare’. Hij won hiermee in 1958 het bekende festival San Remo en werd derde op het Songfestival, maar zijn liedje werd een wereldhit. Ook in 1959 heeft hij een grote Europese hit met het nummer ‘Piove’ oftewel ‘Ciao ciao bambina’.

Mijn dank gaat uit naar Francesco van Blogolanda voor de mooie foto’s.

Eén reactie

  • Francesco

    Complimenti davvero Sandrina.. l’articolo è semplicemente fantastico.. ricco di dettagli, informazioni utilissime… scommetto che molti olandesi non conoscono Polignano a mare.. e leggendo questo articolo di sicuro avranno tanta voglia di visitarla

    Grazie a te

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *