Molise

Eenvoud, rust, schone lucht en een ongerepte natuur: Molise

 

door Janine Foppes

 

Persoonlijk verhaal

In 2003 heb ik mijn droom gevolgd en ben ik naar Italië verhuisd. Ik heb mijn huis in Nederland verkocht en een klein romantisch huisje aan de rand van het middeleeuwse dorp Riapbottoni gekocht. Daar ben ik begonnen met beeldhouwcursussen geven, maar in april 2007 heb ik een bed & breakfast geopend in het centrum van “mijn dorp”, waar ik vanaf het begin hartelijk ben ontvangen. In een groot authentiek einde 18e eeuws herenhuis zijn 4 ruime thema kamers. In de enorme besloten achtertuin is in het voormalige kippenhok een prachtige tuinkamer met groot terras gemaakt. Naast deze 5 gastenkamers is er een grote keuken met open haard, een eetkamer en een gezellige woonkamer. In de door booggewelven omgeven cantina is de galerie en het atelier. In dit huis is in 1821 Pietro Ramaglia geboren en getogen , die later wereld befaamd chirurg zou worden en lijfarts van koning Ferdinand II was.

 

Molise

Molise is de kleinste en meest dunbevolkte, en door het toerisme nog onontdekte regio van Italie. Ze reikt van de Adriatische kust via de lieflijke heuvels (waar Ripabottoni in ligt) naar hoog Molise in de uitlopers van de Apennijnen. Hier kun je ’s winters skiën en zomers klimmen en wandelen. Eenvoud, rust, schone lucht en een ongerepte natuur is hier in Molise volop te vinden. Het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. De afstanden zijn klein en de verbindingen goed.

 

Natuur

Dankzij de bergen en wouden is Molise duizenden jaren lang vrij geïsoleerd geweest. Ook was er veel armoede, massale emigratie en  geen industrie. Daardoor is de streek nog zo puur, onbedorven en authentiek. Het landschap is afwisselend door het laagland bij de kust, de heuvels met prachtige panorama’s en het massieve Matese gebergte, dat de grens vormt met de regio Campanië en de mooiste meertjes en canyons van de Apennijnen herbergt. De Unesco heeft een deel geclassificeerd als MAB Reserve (Man and the Biosphere). Het nationale park loopt door Abruzzo, Lazio en Molise en is beschermd gebied. Hier komt de bruine beer, de adelaar, de wolf en de wilde kat nog voor.

Tratturi

Door heel Molise lopen tratturi, dat zijn de soms wel 120 meter brede en wel 2000 jaar oude paden waar de herders met hun kuddes bij de wisseling van de seizoenen over trokken. In de lente naar het koelere hooggebergte en in de herfst naar de kuststreken. Nu kun je wandelen, fietsen en paardrijden over deze paden, er staan overal al borden met “tratturo”, maar helaas is de beschrijving nog niet in orde. Het toerisme komt pas nu langzaam op gang.

Keuken 

Molise heeft een eenvoudige, maar zeer smaakvolle keuken. Er zijn producten van het land (biologisch, erg smakelijke groenteschotels) uit het bos (funghi, porcini, tartufo en wilde asperges) en de zee. De kazen zijn heerlijk, vaak van schapenmelk gemaakt, maar er is ook mozzarella di bufala. Verder veel salumi (worstsoorten) vooral die van wild zwijnenvlees zijn populair. Natuurlijk wordt er ook veel olijfolie en wijn geproduceerd, het klimaat is er uitermate geschikt voor.

 

 Ripabottoni

Dit schilderachtige middeleeuwse dorp is rond 1150 door de Noormannen gesticht. Het is omsloten door heuvels en  heeft een zeer vriendelijke en warme bevolking. Voor rustzoekers en natuurliefhebbers is het een uitgelezen gebied, in het voorjaar is er veel gele brem, klaprozen, wilde lupinen, klaver, orchideeën en andere veldbloemen. Roofvogels als de buizerd, torenvalk, havik en uil en daarnaast zangvogels als de rietzanger en wielewaal kun je horen en zien. In het centrum is de Santa Maria Assunta kerk, waar veel fresco’s en schilderingen van Paolo Gamba zijn te vinden, die in 1712 in Ripabottoni geboren werd.

Korte bespreking van een aantal interessante plaatsen in Molise;

Larino

Het ontstaan van Larino gaat terug tot de Etruskische en Samnitische tijd. Later werd het een grote Romeinse nederzetting. Daarvan zijn nog diverse mooie overblijfselen te zien in het antieke Larinum. Er is het amfitheater, dat 15.000 toeschouwers kon bevatten en 4 toegangspoorten heeft. Vlak bij het theater zijn in de tuin van Villa Zapone Romeinse baden ontdekt, waar je nog mooie mozaïeken uit de 2e eeuw kunt bewonderen. In het middeleeuwse historisch centrum bevindt zich de Romaans-Gotische kathedraal, in de 12e eeuw gebouwd. Het voormalige klooster en de Sant-Franciscus kerk. In het voormalige kasteel van de Noormannen (Palazzo Ducale) zit nu het gemeentehuis en een museum, waar je o.a. mooie mozaïeken uit de 3e eeuw kunt zien (bijvoorbeeld van Romulus en Remus).

Agnone

 Op een hoge bergkam (800m)  ligt Agnone dat talloze “palazzi” kerken en pleinen uit de Middeleeuwen en Renaissance telt. Alles is in een perfecte staat, de Italiaanse ANWB heeft aan Agnone de zeldzame “oranjevlag” toegekend, een onderscheiding voor stadjes in het binnenland met een bijzonder hoge toeristische waarde. Ook in Agnone bevindt zich de Pauselijke Gieterij Marinella, bijna 1000 jaar oud en deze exporteert nog steeds klokken over de hele wereld. Pronkstuk van het naastgelegen museum is een nederlandse vertaling uit 1664 van de “bijbel” voor de klokkengieters.

Pietra Abondante  (letterlijk: tamelijk veel stenen)

Het stadje zelf heeft sporen van de Longobarden, maar is beroemd vanwege de lager gelegen Sannitische opgraving, de belangrijkste in zijn soort. De Samnieten leefden in de 5e eeuw v.Chr. Er zijn resten van tempels, winkels en  amfitheater met 2500 zitplaatsen die het prachtige Trigno-dal als natuurlijke coulisse heeft.

 

Saepinum

Wat mij betreft het hoogtepunt van Molise: Het pas na de 2e wereldoorlog opgegraven archeologisch antiek Romeinse park Saepinum, dat vlak bij het middeleeuwse dorp Sepino ligt. Boven de tribunes van het goed geconserveerde amfitheater (1e eeuw) staan Middeleeuwse huizen (deels met archeologisch materiaal opgebouwd) die nu als museum fungeren. Alles in volkomen harmonie met elkaar. Resten van basiliek met Ionische zuilen, fonteinen, een watermolen, toegangspoorten, muren, winkels, huizen en buiten de stadsmuren 2 mausolea van mensen, die een belangrijke rol speelden in die tijd. Saepinum ligt midden in een prachtige groene omgeving zonder omheiningen, meestal loop je er alleen, soms is er een herder met zijn koeien of schapen, die over de 2000 jaar oude weg zijn vee hoedt.

Slotwoord

Italië is onuitputtelijk, overal zijn prachtige kleine stadjes te vinden, fraaie kunstwerken, afwisselende natuur en  heerlijk eten, die je een bijzondere ervaring kunnen bieden. Maar ik heb mijn hart verpand aan het landelijke, dunbevolkte, totaal niet toeristische Molise van mijn dromen. Wanneer ik in mijn autootje over de bochtige wegen rijd, zonder andere auto’s tegen te komen, alleen een kasteel of ruïne of boerderij in de groene heuvels te zien, voel ik mij de koningin te rijk.

http://www.artandbreakfast.eu/

http://www.beeldhouweninitalie.nl/

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *