Apulië

Gargano

 

Gargano is een bergachtig schiereiland in de provincie Foggia in Apulië en tevens een van de grootste beschermde gebieden in Italië. Het staat ook wel bekend als de Spoor van de laars. Het schiereiland loopt ongeveer 70 kilometer de Adriatische zee in.

In 1995 is het uitgeroepen tot Parco Nazionale del Gargano. De kust behoort tot de meest woeste van Italië met de vaak loodrechte rotswanden. De plek staat meer bekend als een vakantieplek of voor de gelovigen als de plaats van prediking van Pater Pio, dan als een natuurpark.

Dit gedeelte van Apulië is een van de rijkste in verschillende habitats en heeft een buitengewone biodiversiteit. Honderden miljoenen jaren geleden was Gargano een eiland, gescheiden van het continent. Het heeft een enorm gevarieerd landschap: wouden van dennen en eiken, amandelbomen, sinaasappel- en olijfbomen, meren maar ook hoge kliffen met baaien van fijn zand. Zeer druk bezocht in de zomer. Ook de Tremitische eilanden behoren tot de Gargano. Er is een opmerkelijke hoeveelheid aan vogels, meer dan 150 vogelsoorten. Opvallend is ook de aanwezigheid van de spechten wel 5 verschillende soorten. Ook zijn er veel reptielen en amfibieën in de moerassige gebieden.

De Capriolo Garganico is een van de symbolen van het park. Dit is een bijna uitgestorven soort hert.

Vieste is de belangrijkste badplaats van de Gargano. Met een nieuw gedeelte voorzien van hotels, campings, restaurants maar ook met een historisch centrum. Met een kasteel op het hoogste gedeelte van Vieste. Er worden hier excursies georganiseerd onder andere naar de grotten, het historisch centrum, het Umbra bos, dit is een van de laatste oorspronkelijke bossen in Italië met beuken en steeneiken, en naar de romeinse villa van Merino en naar de Tremitische eilanden

De Tremitische Eilanden (Italiaans: Isole Tremiti) is een Italiaanse archipel in de centrale Adriatische Zee en ligt iets ten noorden van het Apulische schiereiland Gargano. De naam van de eilanden verwijst naar de sterke seismische activiteit die hier ooit plaats vond; Tremiti zou afgeleid zijn van het Italiaanse “tremalante”, wat “bevend” betekent. Het zeewater dat de eilanden omringt is kraakhelder en heeft sinds 1989 de status van maritiem natuurreservaat. De eilanden hebben rotsachtige, grillige kusten. Alleen op het eiland San Domino is een klein zandstrand te vinden.

Tremitische eilanden
Tremitische eilanden

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *