Basilicata,  Interviews

Interview Basilicata

Deze keer een interview met Elisabeth Veltmans, een jonge vrouw en moeder van twee dochters Britt en Audrey Hendrix, die zo onder de indruk was van het plaatsje Maratea in Basilicata, dat zij hier een stuk grond kocht om er haar droom te verwezenlijken….. Lees hier haar ervaringen.

Vraag: Hoe bent u in aanraking gekomen met de regio Basilicata?

Antwoord: Ik ben in Basilicata beland doordat ik op vakantie was in Campanië. Vanuit Campanië maakte ik een dagtrip naar Basilicata: het kustplaatsje Maratea. Het middeleeuwse plaatsje dat is gebouwd tegen de bergen maakte grote indruk op me. Met de rug naar de zee toont het plaatsje, met zijn authentieke Middeleeuwse karakter, de eeuwenoude band met het boerenleven en het bergleven. Het is super Italiaans en nog niet stuk gerestaureerd. Maratea heeft nauwe steegjes, verstopte bogen en huizen opgesierd met loggia’s en poorten.

Ook de talloze kleine strandjes met kraakhelder water vond ik fantastisch. De vakantie daarop was de bestemming makkelijk te bepalen: Maratea. Contacten leggen gaat in Italië heel gemakkelijk. Via via kocht ik een stuk grond met bouwvergunning om er ooit mijn droom te verwezenlijken… Dat heb ik gedaan in 2005-2006. Mijn eigen huisje laten bouwen en dat was af en toe best lastig als vrouw alleen. Mijn kinderen zijn in dat jaar in Maratea naar school gegaan en spreken dus vloeiend Italiaans, sterker nog mijn oudste dochter spreekt bijna accentloos dialect!

Vraag: Wat is voor u het echte Italiaanse leven?

Antwoord: Het echte Italiaanse leven speelt zich voor mij altijd buiten af. ’s Morgens tijdens het ontbijt al plannen maken wat we ’s avonds eten. Ik heb een groentetuintje, veel kruiden, mijn eigen olijfolie en ik krijg vaak zelfgeslacht vlees of we vangen zelf vis. Ik hou heel erg van koken. In een land als Italië met alle verse ingrediënten, is koken een droom die werkelijkheid wordt. Al blijf ik het spannend vinden om voor Italianen te koken! Gelukkig heb ik het al zover geschopt dat vrienden uit Maratea me vragen om de lekkere aardappeltjes met rozemarijn in eigen olijfolie voor ze te maken. De avondjes dat we tafelen bij mij thuis met al mijn vrienden en buren in Maratea zijn voor mij altijd weer de ultieme zomeravonden in Bella Italia!

Vraag: Wat zijn de bijzondere kenmerken van de regio Basilicata?

Antwoord: Heel bijzonder aan Basilicata is de harmonie tussen de mens en de natuur. Omdat de regio is achtergebleven in ontwikkeling heeft het veel van haar briljante eigenschappen weten te behouden. Dat creëert een diep emotioneel leven. Men houdt vast aan de tradities en festivals rond bepaalde producten of gerechten: ook in de kleine dorpen. Basilicata heeft een bijzondere combinatie van verleden en heden.

Wat opvalt is dat Basilicata erg groen is. Aan de kustkant van Maratea reiken de groene bergen tot de zee. Hierdoor zijn er prachtige baaitjes ontstaan met kraakhelder water. Mijn kinderen kunnen hier heerlijk snorkelen en hebben inktvis leren vangen. Het fijne, vaak zwarte grind, is een ideale ondergrond op het strand. De zee is vaak zo rustig dat het wel een meer lijkt. Als er dan bijna niemand is, kan ik genieten van de stilte!

Vraag: Ondervindt u weleens nadelen dat u zich helemaal in het Zuiden bevindt?

Antwoord: Tijdens de bouw van mijn huis kwam ik de Italiaanse mentaliteit vaak tegen. Het is waar dat men gewoon niet komt opdagen en dan heel luchtig de volgende dag weer komt. Toch ben ik iemand die zich daar op een gegeven moment maar weer overheen zet. Wat dat betreft zit er een cultuurverschil tussen Nederland en Italië. Ik waardeer hier enorm de geweldige gastvrijheid van de mensen. Men is hier ook erg geïnteresseerd in het wel en wee, soms bijna op het nieuwsgierige af. Als er eens wat aan de hand is, zijn er hier vele handen die helpen.

Vraag: Wat is een typisch gerecht uit Basilicata?

Antwoord: In Basilicata wordt heel veel gekookt met peperoncino, bij ons bekend als chilipeper. Ze zijn in alle soorten en maten te koop: klein en rond of groot en langwerpig. Ze hebben een ding gemeen en dat is dat ze pittig zijn en een onvoorzichtige proever naar lucht doen happen. Peperoncino is een belangrijk culinair symbool voor Basilicata. De peperoncino wordt veel in pittige vlees- en worstspecialiteiten gebruikt, beter bekend als salsicce lucane. Het verbruik van peperoncino is in Basilicata het hoogst per hoofd van de bevolking vergeleken met de rest van Italië. De pasta wordt in Basilicata bereid op basis van harde tarwe en water. Eieren toevoegen gebeurt (bijna) niet.  Bekend in Basilicata is de strascinati met ragu. Basilicata kent verder een enorme keuze aan eigen kaas. Mozzarella, scamorza en provolone spelen een grote rol. In Maratea is het mogelijk om te gaan kijken hoe mozzarella wordt gemaakt. Ook schapenkazen zijn een specialiteit, ik denk hierbij aan de pecorino uit Moliterno.

Vraag: Heeft een woning in Basilicata specifieke kenmerken?

Antwoord: De kenmerken van de huizen in Basilicata zijn dat veel huizen een mooie pastelkleur hebben: roze, geel, lichtblauw en lichtgroen. Om de terrasvormige terreinen stevig te houden worden er nog muren met op maat gekapte rotstenen gemetseld. Een monnikenwerk, maar een prachtig degelijk resultaat.

Vraag: Bent u gastvrij ontvangen en wat is karakteristiek voor de inwoners van Basilicata?

Antwoord:  Zoals ik al eerder mededeelde zijn de mensen geweldig gastvrij. Ik ken hier bijna de hele gemeenschap en iedereen groet elkaar of maakt een praatje. In de supermarkt staat ’s morgens de koffie voor iedereen klaar en worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Ik had ook het geluk dat de kinderen hier een jaar naar school zijn geweest, daardoor leer je snel mensen kennen. Wat mij hier opvalt is dat mensen elkaar helpen en ook nog steeds producten met elkaar ruilen. Hier wordt echt nog een mozzarella met een worst geruild. De mensen die mij elk jaar helpen met het plukken van mijn olijven krijgen dit van mij “uitbetaald” in olijfolie. Dat is hier heel gebruikelijk.

Vraag: Welke mogelijkheden qua verblijf zijn hier voor de Nederlandse toerist en is de streek makkelijk te bereiken?  

Antwoord: Maratea is gelukkig nog niet ontdekt door het massatoerisme. Ook door de geografische ligging, steile bergen tot in de zee, is het hier niet mogelijk om hoogbouw neer te zetten. Er zijn hier een aantal leuke hotels en vakantiewoningen van privé-eigenaren. Dit zijn woningen van mensen die op een kleinschalige, en dus persoonlijke manier hun vakantiewoning te huur aanbieden.

In Basilicata is voor elk wat wils. Van zonaanbidder en snorkelaar, tot wandelaar, cultuurzoeker en sportieveling. De kustlijn is geweldig met talloze strandjes. In de bergen zijn wandelroutes uitgezet over de oude herderspaden. In het binnenland zijn nationale parken. De sportieveling kan een geweldige raftingtocht maken op de rivier de Lao in het binnenland of gaan paragliden vanaf de top van de berg. Ook op cultureel gebied is Basilicata interessant: in het binnenland ligt o.a. de prachtige stad Matera, bekend om zijn holwoningen.

Maratea is te bereiken met de auto, trein of vliegtuig. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Napels of Lamezia Terme. Prijsvechters als Transavia en Air Berlin vliegen op deze vliegvelden. Vervolgens is het nog 2 uur reizen met de auto of de trein. Vanuit Rome duurt de treinreis 4,5 uur.

Vraag: Wilt u nog iets toevoegen?

Antwoord: Degenen die op zoek zijn naar het echte authentieke Italië zijn in Basilicata op hun plek. Puur natuur, geen industrie en boordevol tradities.  
Langs de kust van de azuurblauwe Tyrrheense zee biedt Maratea 30 kilometer harmonieuze schoonheid. De kartelige kust van Maratea, waar baaien afgewisseld worden door strandjes en begroeide eilandjes, geeft het perfecte beeld van de blauwe, zonnige zee waar warmte en licht de overhand hebben. De stenen muurtjes langs de wegen worden in het voorjaar onderbroken door het felle geel van de bremstruiken.

Zelfs in augustus, op het hoogtepunt van het toeristenseizoen, behoudt de kust van Maratea zijn rust en harmonie. In dit gebied is geen sprake van massatoerisme, waardoor de strandjes nooit druk zijn. Het water is glashelder en ideaal om te snorkelen. Het binnenland is groen en ongerept. In de heuveldorpjes, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan is het leuk om eens een kaasmakerij te bezoeken.

Bezoek de website en vind de vakantiewoning in Maratea die bij u past!

www.vakantiezuiditalie.nl

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

7 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *