Calabrië,  Evenementen Zuid-Italië,  regionale gerechten en produkten

Sagra del Fungo

8-9-10 oktober

Calabrië/ La Sila

Al sinds 41 jaar vindt het herfstfeest van de paddenstoel plaats in La Sila. Het heeft nog steeds dezelfde elementen en motivatie behouden zoals vanaf het begin, met de vele lokale tradities en bovenal viert men het bestaan van de koning van de paddestoelen: Il fungo Porcino, het eekhoorntjesbrood.

Het Eekhoorntjesbrood is wel de meest begeerde van alle eetbare paddenstoelen, en samen met de naaste verwanten altijd te herkennen aan de bruine hoed en de eerst grijswitte, later via geel naar olijfgroen verkleurende buisjeslaag. Het eekhoorntjesbrood is een eetbare paddenstoel. Eekhoorntjesbrood is over de hele wereld te vinden in alle soorten bos. Sommige jaren groeit eekhoorntjesbrood veelvuldig, andere jaren kan de paddenstoel ook volkomen afwezig zijn. Eekhoorntjesbrood kan niet worden gekweekt en groeit alleen in de vrije natuur, waar de boleet zoals veel andere paddenstoelen opgroeit in symbiose met bepaalde boomsoorten. Berken, beuken, eiken zijn geliefd, waarbij de voorkeur uitgaat naar een licht plekje langs weg en wandelpad of aan de bosrand. In de Franse keuken hebben ze er een aantal beroemde gerechten van weten te maken.

Er is een mycologische tentoonstelling/ expositie en natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden tot het proeven van de lokale producten, promotie van het grondgebied en er zal een wedstrijd plaatsvinden voor de Middelbare school over de kennis van paddenstoelen. Verder zullen er gekostumeerde groepen en volksmuziek te horen zijn. Kortom veel vrolijkheid langs de straten met volksspelen in een prachtige omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *