regionale gerechten en produkten,  Wijnen

Wijn Uit Zuid-Italië

Ricardo Bregstein van www.commendatore.nl, zal in een aantal artikelen vertellen over een mooi product, dat tevens zeer belangrijk is voor (Zuid) Italië en onmiskenbaar verbonden met de Zuid-Italiaanse cultuur en mag dus zeker hier niet ontbreken, il vino. Hij begint met een aantal vooroordelen uit de weg te halen, lees hier zijn interessante bijdrage.

Is dat eigenlijk wel lekker, die wijn uit Zuid-Italië ?

Ja, zeer zeker is Zuid-Italiaanse wijn lekker!!!, vaak zelfs heel lekker.

Bij een hoop mensen leeft nog een aantal hardnekkige vooroordelen ten opzichte van wijnen uit Zuid-Italië van authentieke druiven.We zullen de belangrijkste even op een rijtje zetten en gelijk maar even ontzenuwen.

Nu is het eigenlijk onmogelijk om algemeen over Zuid-Italië te schrijven, daar is het gebied simpelweg veel te groot voor. Maar de algemene vooroordelen kunnen we wel beschrijven:

* Wijn uit Zuid-Italië is zwaar en mist frisheid

Dat was vroeger misschien zo maar dat hoeft allang niet meer zo te zijn, in het verleden werden Zuid Italiaanse wijnen veel gebruikt om hun zwakke noord Europese neefjes (Chianti, Bordeaux) aan een beetje vulling en rijpheid te helpen, een aantal Zuid Italiaanse druivenrassen en gebieden zijn zeer geschikt om veel suiker en alcohol aan te maken in combinatie met veel warmte en zonlicht.Tegenwoordig weten veel wijnmakers echter heel goed wanneer ze druiven moeten oogsten met de perfecte balans tussen zuren, tannine, rijpheid, verfijning en aroma’s,

En dat doen ze dan ook !!!

* Wijn uit Zuid-Italië is simpel en zal nooit bij de beste wijnen van Italië horen

Hier komt het bovenstaande weer ter sprake, als de druiven perfect rijp zijn, staan ze aan de basis van een verfijnde wijn met diepgang en complexiteit. Als de wijn maar gemaakt wordt van de plaatselijk inheemse druivenrassen, deze zijn namelijk perfect aangepast aan de overdaad aan warmte en zonlicht. Het bewijs wordt geleverd door veel Zuid Italiaanse wijnen die er de laatste jaren met de meest prestigieuze prijzen vandoor gaan in de diverse wijngidsen.

* Alle wijn uit Zuid-Italië is een goedkoop massa product

Dat is geheel afhankelijk waar de wijn vandaan komt, hoeveel zorg er aan de wijn wordt besteed en van welke druiven de wijn wordt gemaakt, niet kwaliteitsbewuste individuele producenten zullen bij makkelijk te bewerken wijngaarden al snel voor kwantiteit kiezen. En dit gaat zelden samen met kwaliteit. Nu is het wel zo dat de lonen in Zuid-Italië in het algemeen wat lager liggen dan in Noord-Italië (eigenlijk bizar, in een en hetzelfde land), waardoor de productiekosten wat lager kunnen zijn.

* Wijn uit Zuid-Italië heeft een zondoorstoofd karakter

De term zondoorstoofd wordt vaak gebruikt om overrijpe druiven aan te duiden, en zoals “over” al zegt, te ver( dit staat vrijwel nooit gelijk aan “perfect rijp”) De temperatuur ligt in Zuid-Italië gemiddeld wat hoger waardoor de diverse inheemse druiven andersoortige aroma’s ontwikkelen, maar nog steeds dient de wijn geen karakter te hebben van Jam. Balans tussen de verschillende componenten is hier wederom het toverwoord. Als de wijnboer dan ook nog een keer de inheemse druiven gebruikt, in combinatie met zorgvuldig wijngaardbeheer, is de basis voor een mooie rijpe opwekkende wijn gelegd.

* Zuid-Italië is de wijnschuur van Italië

Je zou denken dat er in Zuid Italië heel veel wijn gemaakt wordt vanwege het klimaat, maar de cijfers vertellen wat anders, in productie hoeveelheid is de volgorde als volgt:

1  Veneto                    771 miljoen liter

2  Emilia Romagna         666 miljoen liter

3  Puglia                      590 miljoen liter

4  Sicilia                      556 miljoen liter

5  Toscane                  280 miljoen liter

Oftewel, de grootste massa komt niet uit Zuid maar uit Noord Italië !

Maar Zuid-Italië is wel uitermate geschikt voor de wijnbouw, niet voor niets werd het door de oude grieken Enotria genoemd: land van de wijn.

Zo, nu we de vooroordelen uit de weg hebben geruimd, kunnen we door naar de individuele wijngebieden van de regio’s: Molise, Campania, Basilicata, Puglia en Calabria

Ik beloof u daar in de volgende artikelen veel interessants over te vertellen. Neem nu alvast een lekker glas Zuid Italiaanse wijn, CinCin!

Ricardo Bregstein

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *