Calabrië

Il tesoro di Talarico/ De legende van de schat van Alarik

Af en toe worden er illegale opgravingen ontdekt in de grotten Alimena, tussen Carolei en Mendicino, provincie Cosenza, Calabrië. De schatjagers willen controleren of er iets waar is van het gerucht dat daar koning Alarik, de koning van de Visigoten, ligt begraven met zijn grote schat…

Het verhaal gaat dat Alarik, de eerste Germaanse leider die Rome innam in 410 na Christus, na een lange belegering en plundering van de stad Rome, met de vele rijkdommen vertrok naar het Zuiden van Calabrië. Daar vandaan wilde hij Afrika via Sicilië bereiken. Maar door een storm vergingen de schepen van de barbaren en wilde hij wachten in Calabrië tot het beter weer werd om met de reis verder te gaan.

Maar hij werd ziek en ging dood. Zijn hoogwaardigheidsbegeleiders besloten hem te begraven met al zijn spullen, zijn paard, wapens en zijn schat. Om te vermijden dat zijn graf gevonden zou worden, liet men, met behulp van duizenden slaven, tijdelijk de rivier anders stromen om na afloop de rivier weer terug te leiden, zodat het graf bedekt met water zou zijn. Al de slaven werden na afloop gedood zodat niemand kon getuigen over de begraafplaats.

Alarik

Dit verhaal komt voor in sommige passages van de werken van Jordanes (een Gotische geschiedschrijver uit de 6e eeuw), die het op zijn beurt kreeg ingegeven door de historicus Cassiodorus van Squillace. Deze zelfde bronnen werden waarschijnlijk vele eeuwen later gebruikt door August Graf Von Platen dat in 1820 ‘Das Grab im Busento’ schreef. ( De Busento is een zijrivier aan de linkerkant van de Crati rivier, die ongeveer 95 kilometer door Calabrië loopt, deze vloeit uit de Apennijnen naar de Ionische zee. De Busento rivier sluit zich aan bij de crati rivier in het centrum van Cosenza).

de plundering van Rome

Het verhaal bleef vergeten, totdat in de eerste helft van de 18e eeuw het verhaal van de legende terugkeerde en meneer Capacelatro een campagne van onderzoek financierde, echter zonder resultaat.

Zijn vermeende begraafplaats ligt bij de samenvloeiing van de rivieren Caronte en Canalicchio, deze plaats is ideaal omdat het een verlaten vallei betreft die vroeger in dezelfde richting met de zee stond. Twee broers, liefhebbers van archeologie, doen de laatste poging om het mysterie op te lossen. Zij vonden een enorm kruis in een rots gegraveerd, dat zeker werk van een mens moest zijn geweest, op een plek oorspronkelijk Gotisch en ‘kijk’ betekent, eigenlijk ‘kijken met respect’.

Aan de andere kant van de vallei, binnen in twee grotten, vonden ze een altaar waarschijnlijk ook Gotisch. Maar het meest interessante element dat de twee broers overtuigden het graf te hebben gevonden, is dat het altaar op zand van het meer berust, dat totaal onnatuurlijk is in een kalkgrot van vulkanische oorsprong. Ditzelfde gold voor de kleine grot waar zich ook vreemd zand bevond.

In de loop der jaren hebben Natale en Francesco Bosco alles geprobeerd om langs de legale weg toestemming te krijgen om te graven, maar hebben dit nooit gekregen. Het gevaar is nu dat dit gebeurt door gewetenloze grafschenders, op zoek naar de 25 ton goud en 150 ton zilver, die tezamen met koning Alarik zijn begraven. Daarom dwingen de twee broers erop aan bij het ministerie van Cultuur, om snel in te grijpen en deze hypothese uit te zoeken in deze grotten.

Als er inderdaad een schat tevoorschijn zou komen, dan zou dit een soort van jackpot, een grote toeristische attractie, voor Cosenza en heel Calabrië zijn!

3 Reacties

  • FyingDutchman (Igor)

    Correctie: “Alarik, de eerste Germaanse leider die Rome innam in 410 voor Christus”. Het was niet voor Christus, maar na Christus en niet de eerste Germaanse leider, maar de tweede.

    Hoe komt de schryver overigens aan 25 ton goud en 150 ton zilver die tezamen met Alarik begraven zouden zyn¿

    • Sandrina

      Volgens wikipedia was hij de eerste Germaanse leider, maar bedankt voor het doorgeven van de fout in het jaargetal. Het verhaal gaat dat Alarik, de eerste Germaanse leider die Rome innam in 410 na Christus, na een lange belegering en plundering van de stad Rome, met de vele rijkdommen vertrok naar het Zuiden van Calabrië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *