regionale gerechten en produkten

Mijn lievelingsgerecht: Le melanzane alla Parmigiana

Er is één gerecht, dat ik graag wil plaatsen op dit blog en dat is ‘le melanzane alla Parmigiana’. Een heerlijk (vegetarisch) gerecht. Toen ik dit voor het eerst door mijn schoonzus kreeg voorgeschoteld, was ik allereerst verrast dat het van aubergines was gemaakt en vond ik het overheerlijk!

Het is een ovenschotel en ik vind dit zelfs lekkerder dan Lasagna. De aubergines worden op verschillende manieren voorbereid. Het komt oorspronkelijk uit Campanië, maar komt eigenlijk heel veel voor in Zuid-Italië en met name in Molise en Sicilië. Maar ook in Calabrië waar ze nog meer ingrediënten zoals salami, gekookte eieren en ham toevoegen.

Allereerst bereidt u een goede tomatensaus voor, dus met olijfolie extra vergine, (een ui), en knoflook en vervolgens voegt u hier 2 blikjes gepelde tomaten of een fles met tomaten puree toe en een paar basilicumblaadjes.

Terwijl de saus kookt, snijdt u de aubergines over de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter. (Vervolgens doen velen, eerst zout op deze plakken en laten dit voor zo’n 20 minuten staan, dit om de aubergine te laten zweten, zodat deze wat minder bitter en iets minder olie zal opnemen. Vervolgens afspoelen en afdrogen.) Zelf heb ik dit eerlijk gezegd nooit gedaan… Vervolgens, en hier verschillen de recepten in, haal je deze plakken eerst door de meel en dan door een geklutst ei, om ze vervolgens te frituren. Dit maakt echt de ‘Parmigiana’ een stuk lekkerder, dan als je ze direct zou gaan frituren.

Vervolgens snijdt u mozzarella in stukjes en wanneer de saus klaar is en de aubergines gefrituurd, pakt u een ovenschaal. De bodem bedekt u met de aubergines, hier overheen de tomatensaus en wat gesnipperde basilicumblaadjes, enkele stukjes mozzarella en flink wat gerapte Parmezaanse kaas. Dit herhaalt u nog zo’n 2 à 3 keer tot de ovenschaal vol is. Vervolgens zet u deze zo’n 20 à 30 minuten in de voorverwarmde oven op zo’n 200 graden, totdat het gerecht wat droog aandoet.

Het kan zowel als voor- of hoofdgerecht worden gegeten, zelfs als bijgerecht!

Om het nog duidelijker te maken, bekijk onderstaand filmpje met de uitleg van een Italiaan:

http://www.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=21673766

Sandrina Liguori-Krijger

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *