Apulië,  regionale gerechten en produkten

Pane di Altamura

Deze keer vertelt Nunzia van masseria Tinelli  over een typisch brood uit Apulië. Deze wordt gemaakt van ‘grano duro’, deze heeft een speciale bewerking met een dubbele gisting waardoor er een brood ontstaat met een hele zachte vulling en wel een hele week zo blijft. Heel bijzonder brood en draagt de naam van zijn geboorteplaats. Wordt nog steeds ambachtelijk bereid volgens oud recept. Gebakken in een houtoven heeft het brood een gele kleur, mede dankzij de aanwezigheid van ‘grano duro’ (harde tarwe).

Kenmerken zijn: harde korst, zacht van binnen en lang houdbaar. Het deeg moet wel tot 3 uur gisten.

Ingrediënten: gemalen harde tarwe, (natuurlijk) gist, water, zout en mout.

Het betreft hier een typische vakmanschap, doorgegeven van oude tradities maar ook door de klimatologische- en milieu omstandigheden. Het brood van Altamura is het eerste officieel product met het DOP keurmerk, (Denominazione Origine Protetta), dit is een beschermde benaming, in de sector Bakkerij en banketbakkerij. Dit is de maximale erkenning voor een product. Het wordt alleen geproduceerd binnen de zone van oorsprong, Altamura, Gravina di Puglia, Poggiorsini, Spinazzola, Minervino Murge of is gekoppeld aan de tradities van het karakteristieke gebied van productie. Het heeft meestal de vorm van een hoed van een priester.

 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *