Molise

Saepinum

 

Het is geen Herculaneum of Pompeii maar als je deze plekken of ‘simpelweg’ Rome hebt bezocht, weet je al veel over het leven in de grote stad op het moment van het Romeinse Rijk waarvan onder andere kenmerkend zijn de kolossale arena’s, ruime forums, grote tempels en de openbare baden.

Echter ook heel interessant zijn de kleine Romeinse steden. Gelukkig bevindt zich vrij dicht bij Napels, een van de best bewaarde voorbeelden hiervan en hier zijn nog weinig toeristen, namelijk Roman Sepino of in het latijn Saepinum. Saepinum ligt in de regio Molise, een bergachtig en grotendeels ongerept gebied in Zuid-Italië, en is omringd door een muur van 1200 meter. Deze was oorspronkelijk met 27 torens over de lengte. De stadsstructuur is nog goed zichtbaar. Er waren 4 stadspoorten/ ingangen. In het centrum bevond zich het forum, de basiliek, waarvan nog 20 kolommen te zien zijn, en de markt.

Het forum bevat de ruines van een tempel van Jupiter, alsmede een aantal enorme witte platen uit een mysterieuze structuur welke archeologen tot nu toe niet in staat zijn geweest om erachter te komen waarvan dit was. De omtrek van de stadsmuur is gedeeltelijk intact evenals de overblijfselen van een paar ronde torens en thermische baden. Ook is er een theaterruimte voor meer dan 3000 mensen. De industriële sector bestond uit structuren waar wol en huiden werden voorbereid. Buiten de muren zijn de ruines van twee grote grafmonumenten.

In de eerste eeuw voor Christus werd Saepinum een van de 35 Romeinse gemeenten in Italië. Na een paar eeuwen en een aantal oorlogen vindt de ineenstorting plaats van het West-Romeinse rijk en werd Saepinum overgenomen door de Saracenen. De overlevenden verplaatsten zich naar de dichtbijgelegen moderne stad Sepino. Op het terrein bevindt zich ook het museum: Museo Archeologico Vittoriano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *