Campanië,  Evenementen Zuid-Italië

Tunnel Borbonico-Napels

Sinds vrijdag 29 oktober is dit prachtige ondergrondse pad dat de berg Monte Echia kruist, elk weekend geopend voor publiek. Het is een emotionele reis, een kans om te lopen in de geschiedenis van de 17e eeuw, in dit stuk ondergrondse wat terug is gegeven aan de stad Napels. Bij Vico del Grottone op korte afstand van Monte di Dio, waar vroeger een veterinair laboratorium was, bevindt zich nu de ingang van de tunnel Borbonico. De enige ingang op dit moment in afwachting van de volgende in Via Domenico Morelli. Dertig meter diep en je komt in de buik van Chiaia, een wijk aan de kust in Napels. Suggestieve landschappen, een geheime plaats, rijk aan geschiedenis en magie dat zich opent voor de ogen van de bezoekers.

De tunnel werd gebouwd in 1853 door Ferdinand II di Borbone, die bezorgd was voor een uitbraak van opstanden en daarom een uitweg uit het koninklijk paleis in Via del Pace had gemaakt. Het was echter niet voltooid en werd tijdens de WO II gebruikt als schuilplaats tegen de bomaanslagen en later werd het een opslagplaats van het Gemeentelijk Gerecht.

De oorlog heeft ook onder de grond zijn tekens achtergelaten, er zijn geschreven boodschappen van hoop en wanhoop van diegenen die daar in deze periode leefden. Langs de weg, 530 meter, vele getuigenissen uit die tijd, een netwerk van tunnels en reservoirs van 17e eeuwse aquaducten. Ook veel van de fascistische periode zoals auto’s en motoren.

Dit alles was 5 jaar geleden nog ondenkbaar, het vele puin liet weinig aan de verbeelding over. Maar door de inzet van twee geologen, Gianluca Minin en Enzo de Luzio en met de hulp en grote inzet van vele vrijwilligers hebben zij al dit puin verwijderd en is dit project kunnen ontstaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *