Evenementen Zuid-Italië

Tutti i santi/ allerheiligen

Tutti i Santi, Allerheiligen, op 1 november is een christelijk feest dat de nagedachtenis viert aan alle heiligen en martelaren. Dit is een vrije dag in Italië. De volgende dag wordt Allerzielen gevierd. In 844 werd de oorspronkelijke dag van 13 mei veranderd in 1 november (begindag van de winterperiode volgens de regel van Benedictus) en werd het een herdenking van alle heiligen, benoemden en onbenoemden, die geen eigen feestdag of nagedachtenis hebben.

Allerzielen is een gedag van gebed, (2 november). Daarbij hoort een bezoek aan het kerkhof, een traditie die tot op de dag van vandaag op vele plaatsen wordt voortgezet. Er zijn een aantal gewoontes op deze dag, zoals het dekken van de tafel met een plaats meer of zoals in het Zuiden de gewoonte bestaat om het restant van het avondeten de hele nacht op tafel te laten staan voor de overledenen. Er wordt ook speciaal brood en koekjes gebakken, zoals het ‘brood van de doden’ waarin koekjes of resten van oud gebak wordt verwerkt, wat symbool staat voor het verwerken van het oude naar het nieuwe of de aanwezigheid van gedroogde vruchten en vijgen. Vijgen zijn overigens meestal aanwezig in giften aan overledenen. Cacao maakt de donkere kleur evenals er weinig suiker wordt gebruikt. Vroeger gebruikte men hier honing, gebruind op het vuur voor met weinig boter, voor het beste resultaat voor de kleur en zoetheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *