regionale gerechten en produkten

Gedroogde Pasta

Goede ‘durum tarwe’ komt van oorsprong uit Zuid-Italië, vanwege het zonnige klimaat. Zuid-Italië is de bakermat van de pasta. In deze streek vind je de uitgestrekte velden met de speciale harde tarwe (grano duro) die nodig is om pasta te maken. Gedroogde pasta kent maar 2 ingrediënten: bloem en water. De bloem moet van hard graan zijn. Zacht graan wordt gebruikt voor het maken van brood. Goed pastadeeg is stevig en elastisch en na het koken hoort het nog een ‘bite’ te hebben.

Belangrijk is dus de kwaliteit van het graan, maar ook het water. De eerste handbediende machines om spaghetti te maken was ongeveer in 1785. De eerste echte grootschalige pastafabriek werd in het midden van de 19e eeuw opgericht door een groep pastamakers uit Amalfi aan de Torre Anunziata in Napels. De fabriek gebruikte een watermolen voor de aandrijving van de fabriek, maar het zeven gebeurde nog wel met de hand. Het gebruik van machines leverde een vergroting op van de markt, zoals export over de oceaan, maar ook meer competitie. Export naar Amerika werd populair, doordat veel Italianen daarheen waren geëmigreerd.  Bij de introductie van de eerste volledig mechanische produktielijn in de buurt van Napels ontstonden er rellen van arbeiders, die vreesden voor hun baan.

Het hoogtepunt van de Italiaanse pastaproductie vond plaats aan het begin van de 20e eeuw, met het recordjaar 1913, waarin 70.000 ton werd geproduceerd. Het grootste deel daarvan werd naar de USA verscheept. Later werden ook in andere landen pastafabrieken opgericht, en vanuit Italië begon de export van pasta machines.

Er bestaan allerlei soorten en maten pasta. De kleinste soorten worden vooral gebruikt in soep, de langere soorten lintvormige pasta wordt gebruikt met saus, de buis- of andere vormen in maaltijden of salades. Sommige soorten zijn groot genoeg om gevuld of gebakken te worden, andere, zoals ravioli, zijn al van tevoren gevuld.

Standaard pasta is geel/wit van kleur, maar andere kleuren komen ook voor.

Eén reactie

  • Armando

    De laatste tijd ben ik ook redelijk fanatiek zelf pasta aan het maken, als je het eenmaal door hebt, is het niet eens zo moeilijk 🙂 Meestal gebruik ik echter eieren in plaats van water en voeg ik een snufje zout toe.
    Het zou echter goed kunnen dat nonna het wel met alleen farina e aqua maakt, ik zal volgende keer eens goed opletten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *