Evenementen Zuid-Italië

I Zampognari – De doedelzakspelers

een 'Zampognare' uit persoonlijk archief
een 'Zampognare' uit persoonlijk archief

Rond het Immaculata feest op 8 december (het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria), als Italië zich officieel gaat voorbereiden op het kerstfeest, zullen velen ongeduldig wachten op de komst van de Zampognari. Van origine schaapsherders, die uit de heuvels terug kwamen, om Kerstmis met hun familie te vieren en om de mensen te vermaken.

Nu zijn het vaak werkende mannen uit de stad, die een ‘Zampognaro’ traditie hebben. De naam is afkomstig van het instrument, de Zampognaro, dat een verbastering is van het Griekse Simponia, wat rietjes betekent. Dit instrument heeft een soort van dubbele pijp. Elke pijp is anders afgestemd, volgens de traditie in het gebied waar de spelers vandaan komen. De zakken zijn traditioneel van geiten- of schapenvacht gemaakt. Alle Zampognari dragen nog traditionele kleding. Niemand weet precies waar de traditie begon, sommigen pleiten voor Abruzzo of Molise, anderen voor Lazio, Sicilië, Campanië, Basilicata en Calabria.

Het favoriete kerstliedje is “tu scendi dalle stelle” (you come down from the stars). Natuurlijk spelen ze ook nog velen andere traditionele melodieën en roemen vaak de schoonheid van de verschillende regio’s. De muziek is vrolijk en opzwepend. Hoewel mensen bezorgd zijn dat de traditie afsterft, is het nog steeds springlevend in de Zuidelijke regio’s. Elke winter, wanneer ik bij mijn schoonmoeder ben met de kerst, komt er een Zampognaro langs de deur en speelt zijn muziek voor ons. U heeft een grote kans ze te zien op kerstmarkten en er zijn veel beeldjes te vinden van Zampognari, voor in de kerststal! Kinderen vinden de Zampognari prachtig en ze maken iedereen blij met hun kerstwensen voor een gelukkig kerstfeest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *