Campanië

La tombola e la smorfia Napolitana

De Tombola is een traditioneel bordspel van oorsprong afkomstig uit Zuid-Italië en vooral kenmerkend voor de regio Campanië. Eigenlijk gelijkwaardig aan het spel Bingo.

Technisch gezien is het een gokspel, maar wordt meestal gespeeld in een familiaire sfeer en de inzet bestaat vaak uit symbolische waarden. Het is een traditioneel kerstspel en zoals ik het vaak gespeeld heb, was de inzet vaak iets van chocolade, aangezien er veel kinderen meespeelden of kleine geldbedragen.

Er zijn ook meestal kleinere prijzen voor tussentijdse resultaten, zoals voor de speler die als eerste, twee nummers op dezelfde rij heeft, dit heet ‘ambo’. Drie nummers op dezelfde rij: il terno, ‘la quaterna’ is vier op een rij en tot slot ‘la cinquina’ voor alle 5 nummers op een rij. En dan uiteindelijk dus ‘La Tombola’ voor al de nummers op je kaart!

Er wordt met simpele kaarten gespeeld die bedekt worden door bonen of linzen of andere beschikbare materialen of met moderne spelen die speciale plastic  plaatjes hebben, die je ervoor kunt schuiven.

La smorfia Napolitana heeft te maken met de betekenis van nummers. Er bestaan vele boeken waarin de nummers met hun betekenis zijn getekend. Vele Italianen geloven hierin en proberen hun dromen te vertalen in nummers, om vervolgens deze te gaan gokken in de hoop de prijs van hun leven te winnen!

Bijvoorbeeld als je over een etentje met veel vrienden droomt, correspondeert dit met nummer 82. Napels wordt beschouwd als de hoofdstad van de lotto. Deze manier van dromen of gebeurtenissen interpreteren in getallen is een heel gewone dagelijkse gang van zaken in het Zuiden, vervlochten met hun manier van denken en leven.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *