eilanden/ le isole

Santadi en omgeving

Sardinië

Na een vriendelijk verzoek om ook over het eiland Sardinië te schrijven, met de argumenten dat dit ook bij Zuid-Italië hoort en je kunt immers nooit genoeg over het Zuiden schrijven, ben ik ‘overstag’ gegaan, en wel voor een mooi artikel over Santadi en omgeving.

Santadi is een dorp, dat zich bevindt in het hart van de Sulcis en in tegenstelling tot vaak andere plaatsen, biedt het haar bezoekers een groot aantal bijzonderheden aan. De plaats ontstond in de Middeleeuwen en heeft zo’n 4000 inwoners, de economie is gebaseerd op landbouw en veeteelt. Erg belangrijk zijn de wijnen en de kazen, die over heel Italië en de wereld worden geëxporteerd.

Het dorp bevindt zich op het platteland en op korte afstand van het ‘bos van Pantaleo’, een van de grootste mediterraanse bosgebieden met vele eeuwenoude bomen, waterbronnen, wilde zwijnen, herten en wilde geiten. Er zijn ook veel archeologisch interessante plekken, zoals het graf ‘Tomba dei Giganti’ of de resten van een Nuraghe, dit zijn torens van gestapelde rotsblokken en natuurstenen die stammen uit de bronstijd. Geleerden beweren dat het hier een geneeskrachtige plek betreft vanwege de magnetische velden. Of u kunt een burgerlijk en militair fort uit de Fenicische tijd bewonderen, Pani Loriga. Ook de grotten ‘is Zuddas’ zijn zeker een bezoek waard, met stalactieten, stalagmieten en veel bijzondere aragonieten.

Voor de liefhebbers van het verleden zijn er ook nog de musea ‘Museo civico archeoligico’ en ‘sa domu antiga’, het antieke huis.

De maaltijden zijn simpel maar gezond, veel regionale gerechten worden geserveerd in de trattoria’s en agritoerisme boerderijen. U kunt hier alle traditionele produkten kopen zoals kaas, wijn, salami, brood, honing, olie en saffraan.

Er worden wandelingen of trektochten georganiseerd in de berg Monte Fracca. Karakteristiek zijn ook de feesten die in het dorp plaatsvinden. De belangrijkste is ‘de bruiloft Mauritano’, dat sinds 1968, elke eerste zondag in de maand augustus plaatsvindt. Het is een echt religieus huwelijk, waar het heden, het verleden ontmoet. Met antieke gebruiken, die de origine van het volk onthult . Het hele dorp is hierbij betrokken, tot in de kleinste details verzorgd, traditionele kleding van de mooiste stoffen door de beste naaisters van het dorp gemaakt. De ceremonie die zowel in het Italiaans als in dialect wordt uitgesproken, vindt plaats in de San Nicola kerk.

Ook interessant is het feest ‘Brood en Olie bij de oliemolen’ waar inmiddels de 8e editie van heeft plaatsgevonden. Santadi hoort, sinds dit jaar, bij de 12 steden van Italië die bij Girolio d’Italia is aangesloten. Tijdens deze manifestatie kunt u de plaatselijke produkten proeven en kopen en de traditionele wijze van het graan malen bijwonen, evenals de oliemolens bezoeken, dit alles terwijl het brood wordt gebakken in de houtovens. Ook rijden er treintjes langs de interessante archeologische plekken.

De dichtstbijzijnde stranden zijn Feulada en Porto Pino, beroemd wegens de witte duinen en het kristalheldere zeewater. Ook de kust, dat Teulada en Chia verbindt, is adembenemend. Het dorp is verder van alle gemakken voorzien, zoals winkels, supermarkten, apotheek, en huisarts.

Een bezoek aan de koolmijnen van Serbariu is ook nog een bezoek waard. Deze oude steenkolenmijn, actief van 1937 tot 1964, is na een flinke opknapbeurt omgetoverd in een “steenkool museum”. U treft hier een expositie van de kolenmijn geschiedenis aan en tijdens de ca. 45 minuten durende tour, onder begeleiding van een gids, kunt u zelf de kolenmijn beleven. Het museum is gedurende de zomermaanden dagelijks geopend van 10.30 tot 19.30 en van oktober tot mei van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Het vliegveld en de haven van Cagliari bevinden zich op een uur afstand met de auto.

Mocht u dit gebied op een rustige manier willen verkennen, dan is er de mogelijkheid om in een B&B te verblijven, die zich aan de buitenkant van Santadi bevindt. Met zijn bouwstijl vertegenwoordigt het de antieke boerenwoningen van Sardinië. B&B Nuraximannu biedt haar gasten een gezellig verblijf aan met ruime kamers, eigen badkamer, airconditioning, tv en internetaansluiting. Omgeven door een geheel afgesloten park van 5 hectares met fruitbomen en olijfbomen, waar u in alle rust kunt wandelen en hooguit de bel van een loslopende geit of schaap hoort!

  

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *