Evenementen Zuid-Italië,  Molise

Aan de vooravond van het feest van Sant’ Antonio Abate

 

Colli al Volturno

Molise

Aan de vooravond van het feest van Sant’ Antonio Abate, 16 januari, gaan in Colli al Volturno groepen van 13 mensen, verkleed als monniken met een ezel, de straten af en stoppen bij elke woning. Ze zingen hierbij ter ere van de Heilige kluizenaar en brengen vreugde over bij de mensen thuis en deze schenken hiervoor geld of produkten van de slager. In december/ januari worden veel varkens geslacht waarvan de produkten worden aangeboden als geschenk aan bedelaars. Dit feest geeft ook meestal het begin van de carnaval aan.

Het lied bestaat uit vele strofen, elk van vier verzen, zowel in het Italiaans als in dialect. Het begint met een groet aan de huiseigenaars, dan het verhaal van de legende van de Heilige, vervolgens het vragen om een donatie en eindigt met een afscheidsgroet aan de huiseigenaars.

Vooral in het Midden- en Zuid-Italië wordt dit feest gevierd. Sant’ Antonio Abate is de beschermer/ patroonheilige van huisdieren/ boerderijdieren, die deze dag (17 januari)kunnen worden gezegend, en van slagers en grafdelvers en mandemakers. Hij wordt ook als beschermer gezien van de huidziekte gordelroos, die ‘fuoco di Sant’ Antonio’, het vuur van Sant’ Antonio, wordt genoemd. Sant’ Antonio is geboren in Egypte en leefde van 251 tot aan 357 n Chr.

Hij was een kluizenaar die afstand deed van zijn wereldse bezittingen aan Jezus en wonderen volgden zijn leven, met de duivel op zijn hielen, maar volhardend in gebed. Hij wordt vaak afgebeeld met de duivel aan zijn voeten. Hij is een geliefde heilige. Zijn feestdag wordt gevierd met processies, muziek en vooral vreugdevuren.

Overigens wordt deze feestdag, ook in vele andere plaatsen in Italië gevierd, en is het zeker de moeite waard als u toevallig in Italië bent, te kijken of dit misschien bij u in de buurt is.

de zegening van de dieren
de zegening van de dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *