Basilicata,  Evenementen Zuid-Italië

Het feest van San Biagio

Rapolla 's nachts

Rapollo, provincie Potenza

Basilicata

De beschermheilige van dit dorp, leefde tussen de 3e en 4e eeuw na Christus in Turkije. Men zegt dat hij een expert in de geneeskunde was, alvorens hij bisschop werd en vrijwillig in een grot in de bergen leefde. Misschien om aan de vervolging van de Christenen te ontsnappen. De grot werd benaderd door wilde dieren, die hij temden en verzorgden. Hij werd door jagers gearresteerd en brachten hem naar gouverneur Agricolo, waar hij werd geslagen met stokken en in de gevangenis gegooid. Hij werd gemarteld, zijn vlees werd bewerkt met een wolkam. Tijdens zijn gevangenschap genas hij een jongen die dreigde te stikken door een bot/graat in zijn keel. Er wordt ook gezegd dat hij een wolf had overgehaald een varken terug te geven, die aan een arme vrouw toebehoorde. Sindsdien bracht zij hem eten en kaarsen. Later werd hij onthoofd, evenals twee mannen die hij in de gevangenis had bekeerd tot de Christelijke religie.

San Biagio wordt gevierd in de Katholieke kerk op 3 februari (zijn geboortedatum) en op 11 februari in de Oosterse kerk. Hij is de beschermheilige van wilde dieren, wolspinners en keelziekten. Hij wordt vaak vertegenwoordigd met twee gekruiste kaarsen of  bij een grot omringd met dieren. Het feest begint op 2 februari, de dag van Maria lichtmis, en aan het einde van de mis gaat de priester door de straten en zegent de vreugdevuren van San Biagio. Hier verzamelen zich de gezinnen en beleven een moment van rust.

Traditioneel wordt er die avond aardappels gegeten, die in de as liggen van het vuur, met worst in folie. Drie februari wordt er gevuld konijn met saus van ‘tante Concetta’ en traditionele koekjes gegeten – vaccarelle di San Biagio-.

Tijdens het festival zijn er spelletjes, wordt er gezongen en is de processie van de heilige door de straten en ’s avonds wordt het geheel afgesloten met vuurwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *