Calabrië,  Evenementen Zuid-Italië

Museo del Presente: Achille Capizzano

Calabrië

In het museum del Presente te Rende kunt u tot eind maart de werken van Achille Capizzano bewonderen. Dit museum bevindt zich vlakbij een groot overdekt winkelcentrum ‘Metropolis’, dat overal wordt aangegeven. Bij binnenkomst zijn er gidsen beschikbaar, die u door het museum begeleiden en uitleg geven bij de werken.

A. Capizzano is als enige jongen van 9 kinderen geboren op 11 mei in 1907 te Rende. In 1923 verhuisde hij naar Rome waar hij aan de kunstacademie studeerde. Eind jaren ’20 verschenen zijn eerste werken, geholpen door zijn leraar P. Paschetto, waarvan hij in 1939 zijn assistent werd. Hij studeerde door aan de academie di Belle e Arti, waar hij in 1930 zijn diploma haalde met de hoogst mogelijke punten. In 1932 trouwde hij en kreeg 2 kinderen.

Hij maakte veel mozaïeken met klassieke thema’s, mythologische en symbolische afbeeldingen die een soort van verhaal vertellen van het antieke Rome en het Rome van Mussolini. Hij kreeg belangrijke opdrachten en wint een prijs voor zijn mozaïeken op de muren van het gebouw Dei Congressi, een werk dat hij wegens de oorlog nooit heeft kunnen afmaken. In de jaren ’45 was hij inmiddels een gewaardeerd kunstenaar en kreeg van de beste winkels en hotels van Rome eervolle opdrachten.

ballerina che si aggiusta i capelli, anni '40, Pericle Fazzini

Hij hield altijd goed contact met zijn Rende, waar hij vaak terugkeerde. Op 28 juli 1951 stierf hij op jonge leeftijd aan de gevolgen van een operatie. In 1997 ontstaat in Rende, het centrum ‘Achille Capizzano’, die vele werken van hem heeft, geschonken door zijn kinderen. Dit centrum bevindt zich in Rende Centro Storico, dwz. in het historisch centrum van Rende, dat op zich al een bezoek waard is. Hij was een veelzijdige artiest en heeft talloze werken gerealiseerd. Andere kunstenaars van dezelfde periode zijn onder andere: Bertoletti, Cannata, Conforti, Levi, Montanarini, Pirandello, Fazzini, Severini en Viani waarvan ook werken tentoongesteld zijn.

Openingstijden dinsdag tot en met zaterdag:

10.00 uur tot 13.00 uur of 16.00 uur tot 19.00 uur.

Piazza R. Kennedy te Rende

Gratis toegang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *