Apulië,  Evenementen Zuid-Italië

Carnevale di Putignano

Carnaval in Putignano, Apulië

Dit is het grootste carnavalsfeest van Zuid-Italië. Behalve qua grootte, ook de duur van het feest is bijzonder lang. Op 26 december begint al het eerste feest en het eindigt een dag voor aswoensdag. Het feest op 26 december wordt Propaggine genoemd. Met veel rituelen, meestal van religieuze oorsprong. Dit kent zijn oorsprong al sinds 1394. Een groep dichters, gekozen als vertegenwoordigers van het dorp, gaan het toneel op en maken grappen over de lokale autoriteiten of over een ‘uitverkoren’ dorpsgenoot.

Het feest van de beer op 2 februari, is sinds enkele jaren weer hergeïntroduceerd tot de officiële feesten van Putignano met het doel de rituelen te vieren, die het dichtst bij de Apulische traditie komt. Het bestaat uit het wandelen met een geketende beer, vroeger een echte, nu vaak een verkleed persoon met een masker van een beer, die eten gooit naar de menigte. Zoals veel feestelijke manifestaties die te maken hebben met carnaval, ook het feest van de beer stamt af van antieke rituelen met het doel de vruchtbaarheid van de grond te zegenen, zijn oorsprong komt dus van het platteland.

Ook het typische Apulische masker, de Farinella, een soort van nar, weerspiegelt deze volksgewoonte, deze naam is van een eenvoudig gerecht, die vroeger de basis was van het boeren eten.

Nog een vreemd ritueel van deze carnavalsviering is, dat op de een na laatste feestdag een processie in het dorp plaatsvindt, waarin een zogenaamde kerkvoogd of zogenaamde ouders, een soort van klucht opvoeren waarin de begrafenis van het carnaval wordt gespeeld, waarbij een marionet wordt verbrandt op het plein.

De volgende dag echter vindt het hoogtepunt plaats, de echte optocht met vrolijke en prachtige praalwagens. Ambachtslieden, die maanden lang hebben gewerkt aan hun gigantische figuren en die kunnen worden beschouwd, net zoals de collega’s van Viareggio, als de beste van de wereld. Ook gemaskeerde groepen en vele originele satirische maskers zijn er te bewonderen. Deze optocht vindt plaats de laatste drie zondagen en de avond van ‘martedi grasso’, dit jaar valt deze op 8 maart, hiermee wordt het einde van 7 ‘vette’ dagen feestvieren bedoeld, dit is de belangrijkste en laatste dag van carnaval en duidt het begin van de vastenperiode aan, la Quaresima. Veertig dagen vasten voor Pasen, wat beslist niet mag in deze periode is vlees eten. Carnem levare: vlees weglaten.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *