eilanden/ le isole

De oude boothuizen op een Eolisch eiland

 

Tekst: Karina van der Meer, www.wandelenitalie.nl, februari 2011

Het verhaal van overgrootvader

Om wandelvakanties voor te bereiden voor mijn kleinschalige wandelorganisatie Wandelenitalie.nl ben ik onlangs naar de Eolische eilanden geweest, die prachtige vulkanische eilandjes ten noordoosten van Sicilië. Ik vond op Salina een ideale B&B, Al Belvedere (www.albelvederesalina.com), ruim en mooi gelegen, voorzien van leuke terrassen. De jonge eigenaresse was aardig en zorgzaam en maakte verrukkelijke jams en koekjes van zuidvruchten.

Toen zij me terugbracht naar de haven voor de aliscafo zag ik oude boothuizen, die boven de watergrens lagen. Toen ik ernaar vroeg vertelde ze me een persoonlijk verhaal. In de 19de eeuw heerste er in Italië op grote schaal tbc, een op zeven inwoners overleed eraan. Sicilië werd niet gespaard. De doodzieke mensen werden in boothuizen gelegd, ver van de dorpjes, want niemand wilde voor ze zorgen uit angst voor besmetting. Op een dag hoorde iemand in de haven een baby huilen en was zo moedig te gaan kijken. Tussen de lijken lag een levende baby, haar overgrootvader.

De Eolische eilanden is een eilandengroep in de Tyrreense zee. Het hoofdeiland Lipari ligt op ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Sicilië. De Eolische eilanden danken hun naam aan de Griekse Koning der winden; Aeolus. Een andere naam voor de eilandengroep is de Liparische eilanden, naar het hoofdeiland Lipari. De namen van de zeven eilanden die de archipel telt zijn: Lipari, Vulcano, Stromboli, Panarea, Salina, Alicudi en Filicudi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *