Calabrië,  regionale gerechten en produkten

De vijgen uit de ‘Cosentino’ streek

I fichi di Cosentino

Omdat de vijg voor mij, een herinnering is aan de eerste kennismaking met mijn schoonmoeder, vertel ik graag iets meer over deze prachtige vrucht.

De vijgen van Cosentino, zijn hier meegekomen met de reizigers uit het Midden-Oosten. Dit voedzaam fruit was in de gedroogde versie een goede reserve van calorieën voor de inspanningen van de bemanning. De beste en de meest bekende, is de vijg afkomstig uit de heuvels van de streek rondom Cosenza, met name uit de Valle del Crati. Een plant die een prachtige vlezige, zachte vrucht, produceert.

De methoden van teelt en het drogen van de vijgen zijn traditioneel en afkomstig uit de tijd van Groot Griekenland. Het drogen vereist een dagelijks en zorgvuldig werk. De vijgen worden groen geoogst en op gevlochten riet geplaatst, de ‘cannizzi’, en overdag aan de zon blootgesteld en ’s avonds naar binnen gebracht en dit gaat zo een paar dagen door.

De bereiding van de vijgen is zeer divers, gewoon zo gegeten of in de oven, in een vlecht verwerkt met dunne stengels riet, in een ketting, met pure chocolade, of in bal-vorm in een vijgenblad gewikkeld en met draden vastgemaakt. Het meest bekend is de bereiding van de zogeheten kruisjes, le crocette. Zo genoemd door de karakteristieke vorm van een kruis waarin 4 vijgen zitten gevuld met noten en amandelen, (sinasappel en stukjes citroen), en dan in de oven en gearomatiseerd met kaneel of kruidnagel. De vijg is heel vaak verwerkt in traditionele Calabrese zoetigheden.

De vrucht wordt op het juiste moment geoogst, wanneer de zon van augustus zijn werk heeft gedaan, daarom zachter en zoeter en zo van de boom te halen. Het optimaal drogen van de vrucht vereist het verlies van water van tenminste 30-35%, er is 3 kilo verse vijgen nodig voor 1 kilo gedroogde.

Het produkt heeft de DOP zegel van kwaliteit en is een gezond produkt door de inhoud van ijzer, kalium, vezels en veel vitamine A en C, dit wordt nog groter indien gedroogd, dus een echte bom gezondheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *