Apulië,  Interviews

Interview Nederland/Apulië

Het tweede interview in de reeks met Zuid-Italianen, die hun bestaan hebben opgebouwd in Nederland, is  met Salvatore Bonaparte, 47 jaar, afkomstig uit Trepuzzi, provincie Lecce in Apulië. Hij komt uit een gezin van 6 broers en 2 zussen.

Hoe lang geleden ben je naar Nederland gekomen?

Eind 1988 reed ik samen met mijn broer in een kapotte Fiat Ritmo naar Nederland. Er was al een broer in Nederland en we konden ons met zijn hulp dus vrij gemakkelijk vestigen in Nederland. Direct gingen we aan de slag in de marmerbewerking, waar mijn broer al werkzaam was. In dezelfde fabriek ontmoette ik 2 jaar later mijn toenmalige vrouw, waarmee ik drie dochters heb gekregen. Elf jaar lang heb ik hier gewerkt, alvorens ik voor mijzelf ben begonnen.

Wat valt jou vooral op aan de Nederlanders, waar zijn zij verschillend in?

Natuurlijk was er het taalprobleem, maar aangezien ik met veelal Italianen werkte was dit niet zo’n heel groot probleem. Hoe dan ook, langzaam aan heb ik het Nederlands geleerd. Nederlanders zijn kalmer, Italianen zijn impulsiever, temperamentvoller.

Wat zou je van de Italiaanse cultuur willen doorgeven aan je kinderen?

Mijn dochters zijn 17, 14 en 11 jaar, zij zijn voornamelijk Nederlanders, maar toch ook sterk verweven met de Italiaanse cultuur. Zij houden van Italië en van hun familie aldaar, maar we hebben gelukkig ook een grote Italiaanse familie hier gecreëerd, en hebben zij wel zo’n 16 neven en nichten. Want uiteindelijk zijn er na mij nog twee broers gekomen, één woont overigens in België.  

Wat mis je vooral van de regio waar je vandaan komt?

Ik mis de zee en de rust, als ik heerlijk aan het vissen ben. Ik ben een huis aan het bouwen in Apulië, tussen de olijfbomen en 5 kilometer van het strand. Hier hoop ik ooit te kunnen gaan wonen.

Veel Italianen willen naar Nederland emigreren, wat wordt er vooral door hun onderschat?

Ik denk dat het niet eenvoudig is om je hier te gaan vestigen en werk te vinden, hier is ook crisis. Tenzij je, net zoals ik, hulp krijgt van familie of goede vrienden, anders lijkt het me zeker niet gemakkelijk.

Heb je ooit spijt gehad van de beslissing om in Nederland te wonen?

Nee, maar het was wel heel moeilijk om de familie, met name mijn ouders daar achter te laten. Gelukkig lijkt de afstand tegenwoordig veel kleiner door de vlucht van Ryanair. Deze vliegt rechtstreeks van mijn woonplaats naar Brindisi, in 1 uur en 50 minuten ben ik daar. Mijn ouders komen gelukkig ook geregeld naar Nederland toe, hoewel ze wel wachten tot het voorjaar wordt, anders vinden ze het hier veels te koud!

Zou je hetzelfde in Zuid-Italië hebben kunnen opbouwen als hier?

Nee, ondenkbaar.

 

 

 

 

 

Vertel iets over je bestaan hier, wat is je vakgebied?

Ik heb een Italiaans bedrijf in de marmerbewerking, maar ik werk voornamelijk in Nederland. Ik leg vloeren en ik maak keukenbladen en badkamers, geheel naar eigen design, op maat gemaakt. Ik doe ook restauratiewerk, onlangs ben ik naar Frankrijk afgereisd naar een prachtig kasteel vlakbij Parijs, om een schouw van een openhaard te restaureren. Het is heel mooi geworden en nu ga ik hier binnenkort nog 26 andere schouwen restaureren. Vroeger hadden de Nederlanders in hun huizen voornamelijk vloerkleden of tapijten liggen, en was marmer een echte luxe. Tegenwoordig is een marmeren vloer goed betaalbaar en worden deze, met vloerverwarming, veel gelegd.

Bo.Va Design

tel: 06-29172604

design.bo.va@gmail.com

 

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *