Apulië,  Calabrië,  eilanden/ le isole,  naturisme

Ontdek de rust en puurheid van Zuid-Italië

tekst: Laura Thuis

‘Voor cultuur ga je naar het noorden, voor natuur naar het zuiden, het is hier een paradijs’.

Het zuiden van Italië leent zich, met zijn vaak nog ongerepte kustlijnen, bij uitstek voor een naturistische vakantie. Punt is alleen dat het van origine conservatieve katholieke zuiden (nog) niet zo gewend is aan het naturisme en er daardoor weinig officiële accommodaties en stranden zijn.

Wie een naturistische vakantie in het noorden en midden van Italië wil doorbrengen, kan inmiddels op diverse plekken terecht. De Italianen zijn het naturisme hier inmiddels aardig gewoon en dit heeft zich ook vertaald in regionale wetgeving die het naturisme een flinke impuls heeft gegeven. In het zuiden van Italië ligt dit anders, zo weet ook Sergio Rosso – eigenaar van naturistenterrein Pizzo Greco in het zuidelijke Calabrië. “Italië is een katholiek land en vooral het zuiden is behoudend als het om naturisme gaat.” Sergio Rosso – die jaren in het noorden van Italië in de buurt van Turijn woonde – was al jaren naturist toen hij het zuiden van Italië ontdekte en in het bijzonder de omgeving rond het huidige Pizzo Greco. “Ik kwam hier eind jaren zeventig voor een vakantie en was in die tijd al aan het nadenken over een change of life. Ik had een ‘gewone baan’ en wilde wat anders.” De rust, puurheid en ongereptheid van het gebied spraken hem zo aan – “het voelde als een paradijs” –  dat hij besloot zijn nieuwe leven hier op te bouwen. Hij kwam vervolgens in contact met medewerkers van ANITA (Associazione Naturista Italiana, red.) die bezig waren naturistische accommodaties in het zuiden op te zetten. En zo kwam het dat Sergio Rosso in 1982 Pizzo Greco aan de Ionische Zee overnam, dat toen nog een textielcamping was en inmiddels een van de bekendste naturistenterreinen in zuidelijk Italië. 

Een warme zee en een zonzekere plek

Dat Pizzo Greco een bijzondere plek is, onderschrijft ook de Nederlandse Louise Boshart (72). Op zoek naar ‘een warme zee en een zonzekere plek’ is ze er in juni van dit jaar met haar man Ed (74) twee weken te gast geweest. “De verhalen – eerst in Naturisme en later in UIT! – hadden ons enthousiast gemaakt over Pizzo Greco”, vertelt ze. “Wat me het meest is bijgebleven, is het fijne strand en de zee.”

Pioniers

Afgelopen jaar heeft het congres van de Internationale Naturisten Federatie (INF) plaats gevonden bij Pizzo Greco en zo worden de zuidelijke regio’s misschien iets meer op de kaart gezet. Er is nog veel werk aan de winkel, maar er begint zachtjes aan wat te veranderen in het zuiden. Wellicht komt er binnenkort ook een regionale wetgeving op het gebied van naturisme. Wie ook al jaren mee bezig is met het in de markt zetten van het naturisme, is Gianfranco Ribolzi – voorzitter van de Federazione Naturista Italiana (FENAIT). Hij vertelt: “In het noorden van Italië hebben we gelukkig al enkele successen geboekt qua wetgeving op het gebied van naturisme, maar van totale legalisatie is in Italië nog geen sprake en zeker niet in het zuiden. Hier zijn we de eerste stappen aan het zetten om regionale wetgeving te krijgen, die op termijn in totale legalisatie kan overgaan. Tot die tijd werken we bij de FENAIT – behalve met de lijst van officiële accommodaties – met twee lijsten als het om naaktstanden gaat: de zogenaamde A-lijst – de officiële naaktstranden – en de B-lijst: stranden die gedoogd worden. Naar deze laatstgenoemde stranden kun je prima toe, maar het kán zijn dat je weggestuurd wordt, dat heeft met de kindness van de Italianen ter plekke te maken. Hetzelfde geldt voor het verkrijgen van informatie over naturistische accommodaties bij plaatselijke VVV’s. Het ligt aan de vriendelijkheid van de mensen of ze je hiermee willen helpen.”

Officiële accommodaties

Wie zeker wil zijn van een naturistische vakantie in Zuid-Italië, kiest dus voor een van de vijf officiële accommocaties in Zuid-Italië en/of het enige officiële naakstrand in het zuiden: Capocotta dichtbij Rome.

Denkt u wellicht: wat een gedoe allemaal? Bedenk dan dat u er wel héél wat moois voor terugkrijgt. Zo gaan de ruige landschappen van Zuid-Italië over in de meest fenomenale stranden. En liggen in het binnenland van Calabrië meren, die kunnen wedijveren met de bekendste van Europa. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele idyllische kustplaatsen die Zuid-Italië rijk is… Ook bezoekers van diverse fora op internet zijn enthousiast over ‘de voet van de laars’ – de traditionele benaming van het onderste deel van Italië. Zo wordt Parco del Gargano – bij het gelijknamige, adembenemend mooie nationaal park in Apulië – geroemd om het prachtige zwembad; vinden ecotoeristen hun rust op het nabijgelegen Casa Il Cantico en komen eilandliefhebbers aan hun trekken bij Camping Club Hôtel Le Peonie op Sardinië en op camping Lo Scoglio op Sicilië.

Of om met de woorden van Sergio Rosso af te sluiten: “Voor cultuur ga je naar het noorden, voor natuur naar het zuiden, het is hier een paradijs.”

Naturistische locaties in Zuid-Italië

Pizzo Greco ligt in Isola di Capo Rizzuto direct aan zee en heeft een eigen strand. Dit zandstrand ligt beschut aan een rotsachtige kust met hier en daar steile stukken. Kampeerders kunnen hun eigen tent, caravan of camper meebrengen, of een mobilhome huren. Het terrein heeft zowel zonnige als schaduwrijke plaatsen en beschikt over een winkel plus restaurant. Vooral in het vakantieseizoen zijn er diverse georganiseerde activiteiten, zoals karaoke en dansavonden. Voor kinderen is er een speelplaats.

Camping Lo Scoglio in het Siciliaanse Castel di Tusa heeft zowel een textiel- als een naturistisch deel. Daarnaast worden er op de camping ook kamers en vakantiebungalows verhuurd. Het terrein ligt direct aan zee mét uitzicht op de Eolische eilanden. Lo Scoglio beschikt onder andere over een restaurant, zwembad en speeltuin. Koelkast en diepvries zijn voor algemeen gebruik beschikbaar. Voor kinderen worden er speciale activiteiten georganiseerd. Huisdieren zijn welkom op Lo Scoglio.

Casa Il Cantico in Rodi Garganico is een naturistische mini-agriturismo – gerund door Nederlanders – aan de noordzijde van het schiereiland Promontorio del Gargano (regio Apulië). De ‘casa’ ligt op een kilometer van zee. Van mei tot en met september is hier een 2-persoons appartement beschikbaar op basis van bed & breakfast. Daarnaast is er plaats voor maximaal drie kleine tenten. Reserveren is daarom noodzakelijk op Casa Il Cantico. Het terrein beschikt over een zwembad.

Parco del Gargano in Rodi Garganico – de ‘buren’ van Casa Il Cantico – ligt op een prachtig bebost terrein van 10 hectare, temidden van natuurgebied Parco Nazionale del Gargano. Het terrein ligt zo’n 500 meter boven zee, waardoor je een prachtig uitzicht op de Adriatische kust hebt, óók vanuit het zwembad. Verder zijn er veel schaduwplekken op Parco del Gargano en zijn er naast 32 kampeerplaatsen twee huisjes en twee caravans te huur. Het terrein heeft nog niet zo lang nieuwe eigenaren –  Maria en Titino – die regelmatig (biologisch) koken voor de gasten.

Camping Club Hôtel Le Peonie in Dorgali ligt op het eiland Sardinië en herbergt zowel een verenigingsterrein van 5 hectare als het driesterrenhotel Monteviore. Het hotel is gehuisvest in een gerestaureerde boerderij en ligt evenals het verenigingsterrein in een heuvelachtig, bosrijk gebied. Op het terrein zijn onder meer een winkel, restaurant, zwembad, kinderspeelplaats en een gemeenschappelijke ruimte aanwezig.

www.nfn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *