Calabrië,  regionale gerechten en produkten

Ripieno di Melanzane

 

Tijdens mijn bezoek aan mijn schoonmoeder, heb ik haar het recept gevraagd van de heerlijke gevulde aubergines.

Om te beginnen koop je een aantal aubergines, het liefst niet al te groot. De grootste kans om die te vinden, is op de markt. Deze snijdt je doormidden en voorzichtig zonder de schil kapot te maken, haal je het vruchtvlees eruit, (dit lukt het beste met een grote lepel). De schillen kook je vervolgens even kort, terwijl je het vruchtvlees ongeveer 20 minuten laat koken. De schillen houd je vervolgens apart.

Het vruchtvlees ‘knijp je uit’, om het vocht eruit te halen, en je voegt hier ongeveer 1 pond ‘half om half’ gehakt bij, kruimel van oud wit brood, Parmezaanse kaas, Grana Padano of gemalen Pecorino van ongeveer 100 gram toevoegen, 1 teentje knoflook fijnsnijden en toevoegen, zout, zwarte peper en peterselie en een ei, dit alles kneden.

Je neemt de voorgekookte schillen en vult deze met dit mengsel en bakt deze dan in een ruime hoeveelheid olijfolie of zonnebloemolie vermengd met olijfolie. Even opletten met het omdraaien, goed opletten dat de vulling er niet uitvalt! Van het mengsel dat overblijft maakt u balletjes/ polpette en deze ook bakken. Ripieno di Melanzane wordt veelal gegeten als bijgerecht of als tweede gang, maar ook als een tussendoortje.

Indien je teveel hebt gemaakt, kun je deze gemakkelijk invriezen. Aubergines groeien hier goed in het Zuiden. De opkweek van een aubergine of eierplant moet vooral ietwat warmer verlopen dan bijvoorbeeld de tomaat. Zo’n 20 a 22 C° is ideaal waarbij de plant optimaal zal groeien.

Aubergines zijn afkomstig uit West-Indië en werden indertijd door de Arabieren en Portugezen naar West-Indië gebracht. Pas in de 15e eeuw zijn aubergines geïntegreerd in de Italiaanse keuken.

Het verhaal gaat dat de aubergine als een krachtig afrodisiacum (een afrodisiacum is een middel dat wordt gebruikt met het doel de geslachtsdrift te stimuleren) werd gezien en noemden het berenjena – dat liefdesappel zou betekenen. Hoewel sommigen het zien als een verbastering van het Arabische-Perzische bâdenjân. De Italianen zagen het echter anders: die verbasterden berenjane het tot melanzana, wat eigenlijk mela insana – gekke appel – betekent.

Hoewel Albertus de Grote, Duits filosoof en theoloog, ze toch echt al eens beschreef in een van zijn werken (13e eeuw). Maar dan letterlijk naar het Italiaanse mela insana. Dus bleef men ze in onze streken liever ‘gekke appels’ noemen en naar verluidt geloofde men daar ook in: men was bang om na het eten ervan ook daadwerkelijk gek te worden. Heel lang was de aubergine dus in noordelijk Europa niets meer dan een sierplant. Aubergines zijn er in heel veel soorten en maten. Langgerekt, kleine ballen, grote peren. Wit, geel, donkerpaars (aubergine), lichtpaars, gestreept, groen.

3 Reacties

  • Peter

    Ik woon in Puglia en daar wordt het gerecht iets anders gemaakt. Inplaats van gehakt gebruikt mijn vrouw veelal veel geraspte kaas (een mengsel van pecorino en rodez). En we mengen nooit de zonnenbloemolie met olijfolie… een katholieke heiligschennis. Als ik kook gebruik ik wel zonnenbloemolie want de geur is niet zo penetrant als olijfolie. Of het wel zo gezond is, is een andere vraag.

    • Sandrina

      Hallo Peter, je hebt helemaal gelijk wat de olie betreft, het was ook eigenlijk meer mijn persoonlijke toevoeging, omdat ik denk dat de meeste Nederlanders niet gewend zijn om alleen in olijfolie te bakken. Mijn schoonmoeder gebruikt inderdaad alleen olijfolie, haar ‘eigen’ olijfolie, waar ik elk jaar zo’n 20 liter van meeneem naar Nederland! Bedankt voor je aanvullende informatie en reactie,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *