Calabrië,  regionale gerechten en produkten

Bergamot

 

Bergamot is een kleine, tot 5 meter hoge boom met vruchten die op citroenen lijken. Deze komt vooral voor in Calabrië en op Sicilië. De bergamot is een kruising tussen citroen en zure sinaasappel, alleen de schil en het sap van bergamot wordt gebruikt, de rest is oneetbaar. Bergamot zit in Earl Grey thee.

Reggio Calabria is de grootste producent van bergamot.

Er zijn verschillende verklaringen voor de naam: van het Turkse woord: beg armudi= peer van de heer of van de vorm van de vrucht, die op de bergamot peer lijkt. Maar de meest gehoorde verklaring is dat deze van de stad Bergamo komt, waar de olie voor het eerst werd geproduceerd.

Er wordt olie verkregen uit deze vrucht door koude persing van de schil van bijna rijpe vruchten. De etherische olie is erg belangrijk voor de parfum industrie en een belangrijk middel binnen de Italiaanse volkgeneeskunde en verscheen vanaf de 16e eeuw als ontsmettings- en koortswerend middel in een aantal Europese kruidenboeken. Ten tijde van Napoleon was bergamotolie vooral populair als parfum en een hoofdingrediënt van de eau-de-cologne. Maar wordt ook gebruikt bij het koken, voor het aromatiseren van taarten of koekjes of in een sorbet en in likeuren. De vrucht zit boordevol met vitamines. Bij blootstelling aan zonlicht echter kan hardnekkige pigmentverkleuring voorkomen. De olie verhoogt namelijk de gevoeligheid van de huid voor de UV-straling van de zon.

De bloemen van de bergamot (boom) zijn wit en ruiken heerlijk. De bladeren zijn dik en glimmend zoals die van de sinaasappelen en vallen nooit van de boom, zelfs ’s winters niet. De vrucht is iets groter dan een sinaasappel en iets kleiner dan een grapefruit,is geler dan een grapefruit en minder geel dan een citroen.

De psychische werking van bergamot is antidepressief, kalmerend, angstverdrijvend en opbeurend.

 

Het zuiden van Italië roept nog altijd de associatie op met maffia en armoede. Dit beeld wil ik graag genuanceerder zien. Zuid-Italië is een schitterend gebied met prachtige natuur, kunst en cultuur. Ik houd me bezig met de 5 meest zuidelijke provincies, Campanië, Molise, Apulië, Basilicata en Calabrië en de eilanden. Op mijn 17e ging ik voor het eerst naar Zuid-Italië. Het was liefde op het eerste gezicht net zoals dit een jaar later gebeurde toen ik mijn echtgenoot leerde kennen in Calabrië. Ontelbare keren ben ik in het Zuiden geweest en ik heb een tijd bij mijn schoonouders ingewoond. De artikelen die ik schrijf gaan over de cultuurverschillen die mij zijn opgevallen, op een ietwat ironische wijze beschreven.

3 Reacties

 • Jann deckers

  Hallo Sandrine.

  Heb jij n boek uitgebracht over je reizen door de gebieden die je noemt in Talië.
  Ik heb ze ook bezocht, lang geleden en wil nog n keer naar dat mooie zuiden etc.

  Molto grazie.
  Saluti. Jann.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *