Calabrië

Caciocavallo Silano DOP

Caciocavallo Silano is een half-harde kaas geproduceerd in de hooglanden van La Sila, Calabrië. Ook in de regio’s Basilicata, Apulië, Campanië en Molise wordt deze kaas geproduceerd. Het wordt bereid van uitsluitend koemelk. De naam lijkt afgeleid te zijn van de antieke gewoonte om de kaas met een touw aan twee kanten van een horizontale plank te laten hangen. Letterlijk vertaald betekent het ‘op de rug van een paard’.

De DOP zegel van kwaliteit, heeft deze kaas onlangs gekregen, en maakt nu deel uit van de groep produkten, die speciaal gecontroleerd en van een gewaarborgde kwaliteit zijn. Caciocavallo is lekker op de pizza, in ovenschotels of gewoon heerlijk met brood of tussen een panino te eten. De eerste schrijver die de techniek beschrijft van de Grieken, over de bereiding van de caciocavallo, is Hippocrates, in 500 voor Christus. Verder hebben nog vele latijnse schrijvers hem gevolgd, zoals Columella en Plinio. In het bijzonder prijst Plinio, in zijn werken, de kwaliteit van ‘butizzo’ aan, dit is de voorouder van onze kaas.

Caciocavallo heeft een jonge zoete smaak en naarmate deze ouder wordt, is de smaak sterker. Caciocavallo wordt ook gerookt verkocht. Hij bestaat in langwerpige vormen, maar ook in kleinere, het gewicht varieert van 1 tot 2,5 kilo. Deze kaas heeft een grote voedingswaarde met veel vitamines, er is ongeveer 10 liter melk nodig voor 2 kilo kaas.

Deze kaas is helaas nog niet gemakkelijk te verkrijgen in Nederland.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *