Calabrië,  regionale gerechten en produkten

Cipolle Rossa di Tropea/ de rode ui van Tropea

Meer dan twintig jaar geleden, was er een voorval wat ik nooit ben vergeten. Ik was samen met mijn man en twee Calabrese vrienden, Mario en Ottavio, aan het lunchen. We zaten onder een rieten overkapping, heerlijk beschut tegen de hitte. De salade werd gebracht met flink wat rode ui erop, toen Mario zei “weet je dat alle rode uien uit Tropea komen?”. Waarop wij hard in de lach schoten. Tot onze verbazing nam Mario het onderwerp zeer serieus en de gezellige lunch dreigde totaal om te slaan. Jaren later kwam ik erachter dat hij toch niet geheel had overdreven, want de rode uien uit Tropea worden als beste van de wereld beschouwd!

De ui heeft belangrijke genezende krachten, in het bijzonder die met de paars, rode kleur, zoals de uien van Tropea. Het binnendeel is sappig en witter dan de andere rode ui. Ze zijn middelgroot tot groot, rond of ovaal, en hebben een sterk en zoet aroma. Het wordt vaak rauw of geroosterd of licht gekookt gegeten. Hier kan ook goed marmelade van gemaakt worden. De ui bevat vitamine C, E, ijzer, selenium, zink, jodium en magnesium. De rode ui wordt meer dan 2000 jaar in Tropea verbouwd. Het heeft ook een kalmerend effect en is gemakkelijk verteerbaar. Tropea staat niet alleen bekend als een toeristische plaats, maar ook zeer zeker om zijn rode ui. Je ziet hier dan ook veel winkels, die vlechten van rode uien hebben uitgestald en vele andere variaties, allemaal gemaakt van deze ui. De rode uien marmelade is een gewild souvenir geworden, heerlijk op een bruschetta te eten!

De rode ui wordt in november geplant en in het voorjaar begint het verzamelen van de ui, het vlechten en de verkoop hiervan. Het echte gebied waar de rode ui wordt verbouwd is eigenlijk Capo Vaticano, maar Tropea wordt eraan verbonden omdat deze ui via het station in Tropea wereldwijd werd verzonden. De rode ui groeit hier goed vanwege het milde klimaat en de zand bodems, die zich dicht bij de Tyrreense kust bevinden.

Er is zelfs een gedicht geschreven over deze mooie rode ui, voor de liefhebbers:

La cipolla

Cipolla, anfora luminosa,
petalo e petalo
si formò la tua bellezza,
squame di cristallo ti accrebbero
e nel segreto della terra oscura
si arrotondò il tuo ventre di rugiada.
Sotto la terra
fu il miracolo
e quando apparve
il tuo rozzo stelo verde,
e nacquero
le tue foglie come spade nell’orto,
la terra accumulò il suo potere
mostrando la tua nuda trasparenza,
e come in Afrodite il mar remoto
duplicò la magnolia
innalzando i suoi seni,
così ti fece,
cipolla,
chiara come un pianeta,
e destinata
brillare,
costellazione costante,
rotonda rosa d’acqua,
sopra
la tavola
della povera gente.

Generosa
disfi
il tuo globo di freschezza
nella consumazione
fervente della pentola,
e la parete di cristallo
al calore acceso dell’oliosi trasforma in arricciata penna d’oro.
Anche ricorderò come feconda
la tua influenza l’amor dell’insalata,
e sembra che il cielo contribuisca
dandoti fine forma di grandine
a celebrare la tua chiarità sminuzzata
sugli emisferi di un pomodoro.
Ma alla portata delle mani del popolo,
innaffiata di olio,
spolverata
con un po’ di sale,
uccidi la fame
dell’operaio nella dura strada.
Stella dei poveri,
fata madrina
avvolta
in delicata
carta, esci dal suolo,
eterna, intatta, pura
come seme d’astro,
e nel tagliarti
il coltello in cucina
sale l’unica lacrima
senza pena.Ci hai fatto piangere senza affliggerci.

Io ho cantato quanto esiste, cipolla,
ma per me tu sei
più bella di un uccello
dalle penne abbaglianti,
sei per i miei occhi
globo celeste, coppa di platino,
danza immobile
di anemone niveo,
e vive la fragranza della terra
nella tua natura cristallina.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *