Basilicata,  Evenementen Zuid-Italië

De vergeten spoorweg Potenza-Laurenzana

 

Basilicata

(6 maart om 09.30 uur), wegens weersomstandigheden is deze dag verzet naar 13 maart.

De vierde keer dat deze dag, ter ere van een oude spoorlijn, wordt herdacht/gevierd. In samenwerking met de trekking vereniging Falco Naumanni en de fietsvereniging Il Ciclamino, de gemeente en de VVV van Abriola. Deze dag herdenken zij met een excursie te voet of per fiets, langs de sporen van deze oude spoorweg Laurenzana-Potenza. Deze dag past in het kader van de gebeurtenissen, die plaatsvinden in heel Italië in verband met de verlaten spoorwegen, dit gepromoveerd door de Co.Mo.Do, die de waarde en het belang van de spoorwegen als duurzaam vervoer wil onderstrepen en de kennis van het historisch erfgoed van de Italiaanse spoorwegen wil overbrengen aan met name de jongere generatie. Reactivering van de kleine toeristische spoorwegen aan te moedigen, om de mobiliteit van trein en fiets (trenotrekking) te stimuleren.

De fietstocht begint om 09.30 uur en de wandeltocht om 10 uur in Abriola (PZ) in het nationaal park van de Apennijnen Lucano-Val d’ Agri-lagonegrese en loopt door tot het station Casetta Bianca. De route loopt omhoog, met een rijke vegetatie van beuken, eiken en sparren. U komt langs bruggen, tunnels en tolhuisjes, waar u aan de voet van de Monteforte aankomt. Dan gaat men tot aan de top van deze berg en kunt u het geweldige panorama bewonderen die uitstrekt over Campanië, Basilicata en Apulië. Vanaf hier gaat men terug naar Abriola. Deze spoorlijn staat bekend als de Berg-spoorlijn, Calabro-Lucano, die de steden Potenza met Pignola, Abriola, Anzi, Calvello en Laurenzana verbond. Deze lijn, was de ontwerpfase, waar grote sommen geld zijn gebruikt en heeft veel bijgedragen aan de ingenieuze oplossingen voor het bouwen van tunnels, viaducten en bruggen. Deze ging over een steile helling tot een hoogte van 1115 meter, wat een prachtig uitzicht gaf op de bossen en vele waterstromen. In 1931 was de inhuldiging van deze spoorlijn, het veiligste middel van vervoer en voor velen de enige in dit gebied van lucanië/Basilicata, toentertijd.

In de jaren ’60 met de komst van de auto en daardoor een uitgebreid wegennet, en het daaruit voortvloeiend belang van goederenvervoer over de weg, heeft dit geleid tot de stopzetting van veel spoorlijnen. In 1969 werd de lijn Pignola-Laurenzana stopgezet en in 1980 la Potenza-Pignola en rest nu slechts de overblijfselen, de tolhuisjes en tunnels.

2 Reacties

    • Sandrina

      Ik geef je de site van de desbetreffende club die deze speciale dag organiseert van het fietsen op de oude spoorwegen,op 4 maart aanstaande vindt overigens de 5e editie plaats van de ‘vergeten spoorwegen’ dag, het is weliswaar in het Italiaans geschreven maar misschien met behulp van een vertaalsite is het te begrijpen, anders hoor ik het wel! Dit is de site:
      http://www.ferroviedimenticate.it/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *