Apulië,  regionale gerechten en produkten

Orecchiette/ oortjes

Wederom een recept van Nunzia van de masseria Tinelli uit Apulië.

Deze ‘oortjes’ worden op de volgende wijze bereid:

1 liter lauw water

meel (het beste met granen zoals tarwe, farro (spelt) of kamut-graan), zoveel als er nodig is om een stevig deeg te maken.

beetje zout

Alles mengen tot een stevig deeg ontstaat en er rolletjes van vormen met een doorsnede van 1 centimeter en vervolgens kan het orecchiette maken beginnen!Terwijl je met een mes een stukje van de rol afsnijdt, duw je deze tegelijkertijd stevig tegen de bodem van je plank/tafel aan zodat het iets opkrult. Vervolgens duw je deze in tegen gestelde richting terug, je krijgt dan een soort hoedje. (Daarna even laten drogen.) Hier is wel een cursusje voor nodig, waarover later meer.

Voor de gehaktballetjes:

500 gram gehakt

1 ei

paneermeel

peterselie

100 gram Grana Padano

zout en peper

Alles mengen en veel gehaktballetjes maken. Wat olijfolie extra-vergine in de pan en de balletjes bakken.

De saus:

1 liter tomatensaus

beetje zout

half versnipperde ui

een lepel olijfolie

De saus zachtjes laten koken en dan de balletjes toevoegen en ongeveer 15 minuten meekoken. De orecchiette koken, afgieten en de saus met de gehaktballetjes eroverheen, eet smakelijk!

Er wordt een enogastronomische tour georganiseerd door Masseria Tinelli voor tenminste twee dagen:

dag 1: aankomst op het vliegveld en even tijd om u op de kamer te settelen, vervolgens een bezoek aan de Masseria en aan het dorp Noci, ’s avonds wordt er gegeten in een restaurant die het zogeheten ‘slow food’ serveert.

De Slow Food (langzaam voedsel) beweging zet zich af tegen de zogenaamde fastfood en beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden en daarmee ook het oorspronkelijk gebruik van gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken van een regio. Het internationale symbool van Slow Food is de slak.

dag 2: bezoek aan de oliemolen en het proeven van de olijfolie met uitleg, cursus ‘orecchiette’ en ‘focacce’ maken gevolgd door een lunch van de ‘orecchiette’ in de masseria en ’s middags wordt er een bezoek gebracht aan de trulli in Alberobello.

Deze tour kan helemaal aangepast worden aan uw gezelschap en enkel en alleen voor uw gezelschap georganiseerd worden.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *