Campanië,  Evenementen Zuid-Italië,  muziek

Pino Daniele

 

Een fantastische zanger uit Zuid-Italië is Pino Daniele, geboren te Napels in 1955. Hij bespeelde als eerste klassieke gitaar om zich later in de jaren ’70 aan de Blues en Latijnse jazz te wijden. De traditionele muziek en de Napolitaanse cultuur beïnvloeden sterk zijn muziek, deze fusie van traditie en modern karakteriseert zijn muziek. Zoals reeds in zijn eerste album ‘Terra Mia’ (1977) en in zijn volgende ‘Pino Daniele’ (1979). Zijn doorbraak was in 1980 met zijn album ‘Nero a Metà’, dat het begin van leven gaf aan een nieuw soort Napolitaanse muziek, een typische mediterraanse melodie. In 1981 komt het album ‘Vai mo’ uit en richt hij zijn muzikale ervaringen naar de internationale muziek, die ver zijn tijd vooruit is met het resultaat ‘Bella Mbriana’ (1982), dat het begin is van Internationale samenwerking zoals met gasten als Alphonso Johnson en Wayne Shorter, en herstelt hij tegelijkertijd ‘zinnen’ en vergeten personen van de Napolitaanse traditie. Hij werd snel een van de meest bekende Italiaanse muzikanten van Italië.

In 1980 zat hij in het voorprogramma van Bob Marley, door zijn sound ‘meticcio’ gaan de deuren open van Cubaanse theaters, de bekendste jazz festivals, tot aan de Olympia in Parijs. Na het album ‘Musicante’ (1984) komt er een dubbel live album uit met al de belangrijkste optredens uit zijn carrière waaronder het festival in Montreaux en zijn concerten in Canada en de arena in Verona. Het jaar daarop volgt het album ‘ferryboat’ en heeft hij een ontmoeting met Richie Havens, een van de belangrijkste spelers van Woodstock, die een groot succes had met ‘Common Ground’. De interesse van Pino voor de jazz en de etnische muziek komt voort uit zijn interesse voor nieuwe uitdrukkingsvormen. Al deze ervaringen en vooral die van Frankrijk maken het album ‘Bonne soirée’, waarin een duidelijke mediterraanse smaak met de interesse voor Arabische rock goed uitkomt. Dit is ook merkzaam in zijn album ‘Schizzechea with love’ (1988).

http://www.youtube.com/watch?v=JunsE8Agm3c

http://www.youtube.com/watch?v=tlQM5tgBpcw

 

Op 24 juni 2011 vindt er in het stadion van Cava di ‘Tirreni, Salerno, een geweldig concert plaats van Pino Daniele en Eric Clapton, voor het goede doel  ‘For Open Onlus’, die de strijd steunt tegen kinderkanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *