eilanden/ le isole

Siciliaans poppentheater

De Siciliaanse cultuur is oud, en grotendeels dankzij tradities en folklore vandaag de dag in stand gehouden, doorgegeven van generatie op generatie. Het volkspoppenspel is hier een onderdeel van en was tot rond 1950 populair en rond 1860 wijdverbreid op het eiland. De (stang)- poppen zijn echte kunstwerken en zijn tot zo’n 1.30 meter groot en wegen van 15 tot 35 kilo, met kleurrijke pluimen en glanzende harnassen, en weelderige kostuums. Vroeger vertelden men op de pleinen de avonturen van Orlando Furioso en andere franse paladijnen, met ridders in harnassen en handgeschilderde landschappen op tapijt.

Rond de 19e eeuw dienden de pleinen oa. als theaters en het publiek werd betrokken bij het verhaal. Elke stad had zijn eigen ‘opera dei pupi’, entertainment voor volwassenen en kinderen.  Altijd met de beroemde Orlando en Rinaldo, de koning Karel de Grote, de prachtige Angelica, en de Saracenen. Onvermijdelijke gevechten, maar er werden ook karikaturen, volkse types, zoals een bediende of schildknaap in verwerkt, die zorgden voor veel vreugde en gelach.

Met de komst van film en tv, was het onvermijdelijk dat het succes van de ‘pupi Siciliani’ afnam, maar dankzij de passie en de wens van sommige families en hun vastbehoudenheid, is deze kunstvorm behouden. In veel Siciliaanse steden kunt u een bezoek brengen aan tentoonstellingen en veel musea hebben prachtige collecties van deze marionetten.

In de tweede helft van de 18e eeuw werden veel gedragscodes in het spel verwerkt, zoals het eergevoel, strijd voor rechtvaardigheid en geloof, amoureuze verwikkelingen en onderwerpen van ridderlijkheid. De poppenspeler is een kunstenaar, een vakman, en heeft minstens twee helpers, er is een goede samenwerking vereist ook met de pantsermaker, de schilder van de achtergronden en de schrijver. Vaak een familieaangelegenheid. Elke poppenspeler heeft zijn trucs en techniek. Er wordt een bepaalde literaire taal gebruikt, vaak verrijkt met dialect en muziek, oorspronkelijk door muzikanten gespeeld.

Er zijn structurele verschillen van het spel tussen de steden Catania en Palermo, verschillende type van theater, maar ook in de vormen en de grootte van de poppen. In Palermo zijn de poppen maximaal 90 centimeter en rond de 15 kilo, grote mobiliteit en hebben de grootste aantal poppen. In Catania is het meer omslachtig, de poppen zijn tot 1.40 meter en wegen tot 35 kilo. In het spel is meer fantasie. Er is ook een verschil in de manier van het bespelen van de poppen, in Palermo gebeurt dit van de zijkant en in Catania vanaf de bovenkant, vanaf een verhoging achter het decor.

Vroeger werd elke avond een nieuwe aflevering gespeeld, het publiek volgde met passie de geschiedenissen van ridders, bandieten, heiligen, strijdoverwinningen en nederlagen. Dit is nu helaas verloren gegaan. In Catania heb je de beroemde familie Napoli, hun bedrijf is opgericht in 1921 door Don Gaetano Napoli doorgegeven van vader op zoon, rijk aan charme en cultuur. In Palermo dat van Mimmo Cuticchio, vooral bekend om zijn talent in het reciteren van het verhaal van de paladijnen met zwaarden.

2 Reacties

  • johan

    che bello vedere I pupi Siciliani sul tuo sito spero che ti porta fortuna,brava continua non ti fermare farai successo anche nelle Isole.I Siciliani anno bisognio di persone come te.buona fortuna.L’ammiratore.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *